Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Akoestiek in uw interieur: van (levens)belang!

Akoestisch plafond + wand

Als we ons droomhuis gaan bouwen of renoveren dan denken we vooral aan de stijl, de indeling en het interieur. En uiteraard ook het budget waarmee we aan de slag kunnen gaan.  De akoestiek van uw woning lijkt daarbij veel minder van belang. Nochtans kan een slechte akoestiek zorgen voor heel wat ongemakken. U kan dus best rekening houden met geluid besparende maatregelen in uw budget.

Wat is geluid?

Vooraleer ik u ga vertellen wat u allemaal kan doen om de akoestiek in uw huis te verbeteren, kan ik best uitleggen wat geluid precies is en welke soorten we onderscheiden. Soorten? Jazeker, we onderscheiden 2 soorten geluid: luchtgeluid en contactgeluid. Beide soorten bestaan uit trillingen, want geluid – of lawaai zo u wil – zijn niet meer dan trillingen. Wanneer die trillingen veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een radio of een TV, dan spreken we van luchtgeluid. De geluidsbron brengt de trillingen over door de lucht.

Wanneer uw bovenbuurvrouw op haar hoge hakken over het parket loopt, dan maakt ze contactgeluid. Hetzelfde geldt voor schuifelende stoelen, iets dat op de grond valt. De trillingen worden in dit geval veroorzaakt door het voorwerp dat de trillingen overbrengt op uw vloer, die op zijn beurt deze trillingen weer doorgeeft richting ons gehoor.

Om ervoor te zorgen dat u zo weinig mogelijk hinder ondervindt van deze trillingen, zou u ervoor moeten zorgen dat deze geabsorbeerd worden. Absorptie is de belangrijkste én makkelijkste oplossing voor een geluidsprobleem.

Akoestische plafondtegels

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

 

Welke maatregelen?

Ikzelf hou van moderne interieurs en dat zijn ook degene die ik teken. Maar wie een modern interieur wilt, moet er wel mee rekening houden dat er dan maatregelen genomen moeten worden om de akoestiek te verbeteren. Het is niet leuk als u ’s avonds naar een film kijkt met uw nieuwe home cinema system en elke dialoog in echo dubbel hoort. Het zijn soms simpele dingen die u kan doen, zoals isolerende plafondplaten en geluid dempende beglazing gebruiken. Zelfs uw meubilair zorgt er al voor dat het geluid in uw woning vermindert.

Hoogpolige tapijten en vinyl vloerbekleding werken van nature uit zeer dempend. Houdt u toch meer van strakke vloeren, zoals parket, natuursteen of laminaat? Dan kan u werken met dempende ondergrond, zoals bijvoorbeeld vilt. Ook volle raambekledingen, zoals gordijnen, al dan niet in combinatie met rolgordijnen kunnen wonderen doen.

Bij strakke, moderne interieurs denken we ook vaak aan open ruimtes, maar voor de akoestiek is het toch beter om een beetje in hoekjes te denken. U hoeft nu niet meteen te beginnen met het bouwen van tussenmuren. U kan perfect werken met roomdividers zoals paneelgordijnen of een (boeken)kast die haaks op de muur geplaatst wordt.

 

Akoestische wand

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Akoestiek: belangrijk?

Absoluut. Niet alleen om op ene ontspannen manier muziek te luisteren of TV te kijken, maar ook voor uw eigen gezondheid. Geluid is overal: op uw werk, in de auto, op straat en dus zeker ook in huis. We worden bijna constant blootgesteld aan geluidstrillingen en dat kan gevolgen hebben. De festivalzomer komt eraan aan en uw zoon of dochter kan er vast over meespreken dat harde muziek niet altijd even leuk is. Jammer genoeg zijn er veel mensen die last hebben van oorsuizen en tinnitus omdat ze te vaak en te lang blootgesteld werden aan ‘lawaai’.

Wilt u graag een doorlichting van de akoestiek in uw woning? Of een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden die u heeft om de geluidspresentatie in uw huis te verbeteren? Aarzel dan niet om mij te contacteren!

 

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “Akoestiek in uw interieur: van (levens)belang!

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.