Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Arduin – hardsteen vloeren van Belgische komaf

arduin-belgisch-hardsteen-vloertegel-interieurarchitect-ken-creemers

In een zoektocht naar het ideale materiaal voor vloeren mag arduin niet ontbreken. Interieurarchitect Ken Creemers legt uit wat arduin is en wat de voordelen en nadelen zijn. Daarnaast vergelijkt hij het materiaal met keramische tegels en materialen.

Wat is Arduin?

Arduin is Belgisch hardsteen en wordt ook wel petit granit genoemd. Hardsteen is een kalksteen gevormd door kleine zeediertjes die miljoenen jaren geleden op de bodem van de zee hun skelet achterlieten wanneer ze stierven. De Belgische variant is een van de bekendste en wordt soms ook wel Blauwsteen genoemd, vanwege de mooie blauwgrijze kleur die het heeft. Hij vindt zijn oorsprong in de Belgische ardennen, maar hardsteen an sich is ook te vinden in bijvoorbeeld Ierland of Vietnam.

Hardsteen kan voor vele toepassingen en zowel binnen als buiten worden gebruikt, bijvoorbeeld voor keukens, tafels of in de tuin.

arduin-belgisch-hardsteen-vloertegel-interieurarchitect-ken-creemers

Wat zijn de voordelen van Arduin / Belgisch hardsteen?

Uiteraard heeft Arduin een aantal voordelen tegenover andere vloermaterialen op de markt. Om te beginnen met het meest voor de hand liggende; namelijk dat arduin een mooi en luxe effect aan uw huis geeft. Het materiaal zult u niet vaak terugzien. Daardoor wordt uw huis een klein beetje unieker met Belgisch hardsteen.

De naam zegt het al, maar het is toch goed om te vermelden. Arduin of Belgisch hardsteen is namelijk erg sterk en heeft een grote buigsterkte. Dit heeft als voordeel dat het materiaal niet snel zal barsten of breken, waardoor u langer plezier heeft van dit duurzame materiaal.

Daarnaast geeft Arduin een natuurlijke look aan uw huis. Het is geen kunstmatig materiaal, maar een authentiek soort steen dat rechtstreeks uit de natuur wordt gehaald. Arduin is tevens op verschillende diktes verkrijgbaar, afhankelijk van de toepassing (uw aanrecht zal waarschijnlijk dikker moeten zijn dan uw vloer).

arduin-belgisch-hardsteen-interieurarchitect-ken-creemers

Nadelen en punten waar men op moet letten bij Arduin

Arduin is een natuurlijk materiaal en daardoor misschien wat kwetsbaarder dan andere materialen. Dit betekent voor u als gebruiker dat het materiaal goed onderhouden moet worden. Stel, u heeft een aanrecht dat gemaakt is van Belgisch hardsteen, dan is het belangrijk om regelmatig een doekje over uw aanrecht te halen om het Belgische hardsteen schoon te houden. Gebruik daarbij echter geen hardnekkige schoonmaakmiddelen, want daar kan het materiaal niet tegen. Het belangrijkste is echter om zo snel mogelijk schoon te maken in het geval dat u iets laat vallen. Per ongeluk een klodder saus laten vallen? Ruim het dan direct op zodat er niets in uw aanrecht trekt. Zeker tegen zure stoffen is het materiaal niet opgewassen.

Zorg er ook altijd voor dat u gebruik maakt van snijplanken en onderzetters zodat er geen krassen ontstaan of uw aanrecht van Arduin beschadigd kan raken door hitte.

Dit zijn de voornaamste zaken waar u mee moet opletten bij Arduin. Desalniettemin vind ik het persoonlijk een mooi en luxe materiaal voor keukens, tafels en vloeren. Mocht u hulp nodig hebben of Arduin willen hebben in uw huis, neem dan vrijblijvend contact met me op zodat we kunnen kijken naar de mogelijkheden.

arduin-aanrecht-hardsteen-belgisch

Arduin en keramiek: de vergelijking

Voordat we dit blog afsluiten, wil ik graag nog even Arduin vergelijken met keramisch materiaal. Zo schreef ik al eerder op dit blog over een keramisch keukentablet. Dat materiaal lijkt in principe erg veel op Arduin, maar heeft toch net wat andere eigenschappen.

Zo kan het qua looks veel op Arduin lijken. Ook zijn ze qua zuurbestendigheid redelijk vergelijkbaar: ze kunnen weinig hebben als het over zuren gaat. Keramiek heeft echter wel het voordeel tegenover Arduin dat het hittebestendig en krasbestendig is. Het is een materiaal dat, zeker in de keuken, wellicht meer geschikt is dan arduin. Let er dan wel op dat keramiek minder kan hebben qua gewicht.

keramisch keukentablet interieurarchitect Ken Creemers

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “Arduin – hardsteen vloeren van Belgische komaf

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.