Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Badkamer verwarming: wat zijn de mogelijkheden?

badkamer-verwarming-interieurarchitect-ken-creemers

Iedereen kent het gevoel: heerlijk in bad of onder de douche terwijl warme waterstralen uw lichaam verwennen. Vervolgens stapt u uit het warme bad en voelt u ijzige rillingen over uw lichaam. In de winter is dit voor veel mensen een herkenbaar scenario. Zonder badkamer verwarming voelt de badkamer namelijk een stuk koeler aan dan onder de waterstralen van de douche. Doordat uw bad of douche zo aangenaam aan voelen, is het zeer verleidelijk om een paar minuutjes langer te douchen of te baden. Het is echter een betere oplossing om goede badkamer verwarming te installeren. Interieurarchitect Ken Creemers legt de verschillende manieren van badkamer verwarming uit.

Badkamer verwarming tegen koude winters

Zeker in de winter is badkamer verwarming geen overbodige luxe. Er zijn daarom ook meerdere manieren van badkamer verwarming mogelijk om uw badkamer een aangename temperatuur te geven. Het kan voor een leek echter moeilijk zijn om het juiste type verwarming te kiezen. Daarom zet ik vandaag de verschillende manieren van verwarming op een rijtje, met daarbij eveneens de voordelen en nadelen.

De meest voor de hand liggende oplossing: radiatoren

Radiatoren kennen we natuurlijk allemaal als warmtebronnen in huiskamers. Dat is dan ook de plek waar ze het vaakst gebruikt worden, al is de badkamer ook een populaire plek om radiatoren te plaatsen. Ze hebben namelijk als voordeel dat ze snel verwarmen – ideaal voor een badkamer, waar u relatief weinig tijd zult doorbrengen. Radiatoren zijn eenvoudig te installeren (mochten ze niet al in uw badkamer aanwezig zijn), maar nemen tegelijkertijd ook veel ruimte in. Heeft u een redelijk grote badkamer, dan is dat geen probleem. Moet u het echter doen met wat minder vierkante meters, dan kan een radiator iets te groot zijn voor u. Bijkomend voordeel is echter wel dat uw handdoeken kunt ophangen en eventueel ook kleding. Door de verwarming drogen die een stuk sneller.

badkamer-verwarming-interieurarchitect-ken-creemers

Badkamer verwarming van onderen: vloerverwarming

Als u een trouwe lezer bent van dit blog, dan weet u dat ik al eens eerder over vloerverwarming heb gesproken en de voordelen en nadelen hebt toegelicht. In badkamers is vloerverwarming een van de meestgebruikte vormen van badkamer verwarming. Ik raad het echter wel aan om van te voren beslissen wanneer u deze vorm van badkamer verwarming wilt hebben (bijvoorbeeld bij aankoop van een nieuwbouwhuis). Heeft u een bestaand huis, dan is het al een stuk lastiger om een vloerverwarming in te bouwen. Vloerverwarming is erg aangenaam maar heeft als nadeel dat het minder snel opwarmt. Dit komt onder andere door het feit dat het in de grond ligt en dus nog eerst een vloer moet trotseren alvorens u te kunnen bereiken. De radiator heeft wat dat betreft wat meer power, maar neemt ook meer ruimte in beslag.

vloerverwarming-ken-creemers-interieur-badkamer

Infraroodverwarming

Infraroodverwarming werkt wat anders dan andere vormen van badkamer verwarming. Door gebruik te maken van infraroodstraling krijgt u een veel intensere warmte in uw badkamer. Dit komt door de zogenaamde stralingswarmte die infraroodverwarming uitstraalt. Bij andere vaak gebruikte vormen van verwarming wordt gebruik gemaakt van convectiewarmte. Dat is warmte die de lucht opwarmt. Bij infraroodstraling daarentegen worden objecten verwarmd. Het is daarnaast ook een gezonde manier van verwarmen en u zorgt voor een fijn klimaat in in uw huis. Een ander voordeel van infraroodverwarming is het feit dat u plek kunt besparen in uw badkamer. Infraroodverwarming is eenvoudig weg te stoppen in uw plafond of in uw muren. Het is tevens een energiezuinige vorm van verwarmen tegenover andere manieren van verwarmen.

badkamer-verwarming-interieur-ken-creemers

Er zijn nog een aantal andere vormen van verwarming, zoals bijvoorbeeld elektrische verwarming en wandverwarming. Daarover zal ik in de toekomst meer schrijven.

Wat vindt u de beste optie?

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “Badkamer verwarming: wat zijn de mogelijkheden?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.