Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Binnenmuren schilderen: tips en tricks voor mooie muren

Schilderen

Iedereen kent het gevoel wel: u bent niet meer tevreden met uw huidige interieur. U bent op bezoek geweest bij vrienden en bent onder de indruk van hun huis. U denkt: dat wil ik ook, een complete restyling van mijn woning. Waar begint u dan mee? Juist ja, met het aankleden van uw muren. Maar wat kiest u: behangen, of toch maar schilderen?

Waarom schilderen?

Hoewel behangpapier weer helemaal hip is, kiezen velen nog steeds om hun binnenmuren te schilderen. Wanneer u van plan bent uw binnenmuren van een likje verf te voorzien, moet u er wel rekening mee houden dat uw muren dan perfect egaal moeten zijn. Met behangpapier of vliesbehang kan een foutje of een barstje makkelijker weggewerkt worden. Een echt probleem is dat tegenwoordig niet meer: er zijn voldoende toepassingen op de markt die u op voorhand kan aanbrengen en die een mooi afgewerkt resultaat garanderen.

Schilderen

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Waarom kiezen voor schilderen? Behangpapier is geen uniek product. Uw buur kan morgen naar de verfwinkel gaan en met exact hetzelfde papiertje thuis aankomen. Met verf is dat toch net zo, hoor u zeggen. Maar dat klopt niet helemaal. Ten eerste is er de enorme variëteit in kleur: als u éénmaal de kleurkaart bekijkt, ziet u soms door de bomen het bos niet meer. Er bestaan ook verschillende verftechnieken waardoor u bij wijze van spreken elke muur in uw huis op een andere manier kan schilderen. Verf geeft uw interieur iets unieks.

 

Wanneer schilderen?

Schilderen: gemakkelijk gezegd en gedaan. U kan natuurlijk altijd de hulp inroepen van een professional: dan bent u zeker van de kwaliteit en een goede schilder zorgt er ook altijd voor dat u weinig hinder ondervindt van zijn werkzaamheden. Maar, u betaalt er natuurlijk een prijs voor. Mocht u er toch zelf aan beginnen, vergeet dan vooral niet rekening te houden met een aantal factoren.

Zo kan u best niet in volle zomer of hartje winter gaan beginnen aan uw verfwerken. Is het te warm, dan zal uw verf te snel drogen en dat kan leiden tot kleurverschil. Bij te koude temperaturen droogt te verf te langzaam of soms helemaal niet. De ideale schildertemperatuur ligt tussen 10°C en 20°C. Ook de luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol. Een te droge lucht kan u verhelpen door bakjes water in de kamer te plaatsen.

Tijdens het schilderen kan u best niet verluchten, maar als u helemaal klaar bent, mag u dit zeker niet vergeten. Zolang de klus niet volledig geklaard is, vermijdt u best taken in huis die stof veroorzaken.

 

Schilderen

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Hoe schilderen?

Een verfklus bestaat altijd uit 2 delen: u brengt eerst een grondlaag aan en daarna begint u aan de afwerkingslagen. Welke primer of grondloog u nodig heeft, hangt af van de te verven ondergrond. Bent u niet zeker, laat u dan adviseren door een specialist.

Uw verfspecialist zal u met veel plezier ook adviseren over de mogelijkheden die u heeft qua afwerking. Gaat u voor hoogglans of toch eerder matte tinten? Hoe dan ook, zorg er steeds voor dat u (minimum) twee eindlagen aanbrengt voor een optimaal resultaat. Voor de hoeken en de randen gebruikt u best een borstel. De grote vlakken kan u gerust met een roller verven. Wacht ook voldoende lang tussen de twee eindlagen, u vindt de droogtijd van de verf op de verpakking.

U begint best eerst bij de hoeken en de randen met de borstel en daarna begint u pas met de vlakken. U kan best werken in vlakken van ongeveer 1 m² en u start eerst met verticale strepen, daarna gaat u horizontaal over hetzelfde vlak. Op deze manier zorg u ervoor dat de verf egaal verdeelt wordt. U herhaal dit proces telkens opnieuw, tot u het volledig vlak naar wens afgewerkt heeft.

 

Krijgt u al zin een restyling? Ik help u hier graag bij!

Schilderen

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

1 reactie op “Binnenmuren schilderen: tips en tricks voor mooie muren


Door Marie op 19 juli 2018

Toen mijn kinderen op schoolkamp waren, en het weer goed was, heb ik besloten om mijn keuken te verven. Niemand die mij in de weg liep, en de verf droogde snel! In totaal heeft het me twee dagen gekost om een laag grondverf en twee lagen normale verf aan te brengen. Ben erg blij met het resultaat!

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.