Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Bureaustoelen en ergonomie: waar moet een stoel aan voldoen?

bureaustoelen-en-ergonomie-interieur-creemers

Ergonomie is een begrip dat steeds belangrijker wordt. Zeker in combinatie met bureaustoelen, wat toch stoelen zijn waar u misschien wel uren per dag op door brengt (op uw werk of thuis). Waar moet een ergonomische bureaustoel aan voldoen?

Bureaustoelen en ergonomie

Goede bureaustoelen moeten in eerste instantie natuurlijk vooral comfortabel zitten. Als u er daadwerkelijk acht uur of langer per dag op door brengt, dan is het belangrijk dat u geen last van uw lichaam krijgt. Veelvoorkomende delen van het lichaam die pijn kunnen doen zijn onder andere de (onder) rug, de nek en armen en handen (door RSI). Waar moet u dan op letten als u een bureaustoel aanschaft?

Bureaustoelen en ergonomie was vroeger niet altijd een combinatie die vaak voorkwam, maar tegenwoordig erkennen steeds meer mensen en bedrijven dat een goede ergonomische bureaustoel wonderen doet voor de gezondheid.

Aanpasbaarheid van bureaustoel

Een ergonomische bureaustoel moet een aantal instelmogelijkheden hebben. Zo kunt u uw bureaustoel altijd verstellen wanneer u voelt dat uw lichaam pijn begint te doen. Een aantal instelmogelijkheden zijn bijvoorbeeld:

– Zithoogte: de mogelijkheid om de hoogte aan te passen
– Zitdiepte: de lengte van het zit-oppervlak
– Armsteunen: een plek waar uw armen kunnen rusten
– Rugsteun: een verstelbare steun voor de onderrug
– Rugleuning: om de rugleuning aan te passen
– Hoofdsteun: optioneel

Ergonomische bureaustoel

Let ook op de bureautafel

Het is daarnaast belangrijk te letten op de hoogte en diepte van de bureautafel waar u aan zit. Een goede ergonomische werkplek bestaat namelijk niet alleen uit een bureaustoelen en ergonomie: het bestaat uit de bureautafel. Door de juiste bureautafel uit te kiezen kunt u ook lichaamsklachten voorkomen. Let er altijd op dat u op de juiste hoogte zit. U moet uw armen er zonder moeite op kunnen als u in een zittende positie zit. Daarnaast moet het beeldscherm van uw computer op de juiste hoogte zitten met uw ogen. Doet u dit niet en moet u steeds uw ogen forceren om naar boven of onder te kijken? Dan zult u merken dat nekpijn begint op te spelen. Een handige tip om uw beeldscherm iets hoger te zetten, is bijvoorbeeld door er een dik boek of een pak printpapier onder te zetten.

ergonomische-stoel

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

1 reactie op “Bureaustoelen en ergonomie: waar moet een stoel aan voldoen?


Door Thijs Klein op 24 maart 2015

Een goede houding is inderdaad erg belangrijk wanneer je 8 uren achter je bureau zit. Wat ook kan helpen is om af en toe een rondje te gaan lopen. Even benen strekken.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.