Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

De bio ethanolhaard: een waardig alternatief voor een houtkachel?

bio ethanolhaard

De winter blijft nog even in het land en dus zijn we nog altijd op zoek naar de ideale manier om onze woning gezellig te verwarmen. Vorige week hadden we het al over de houtkachel, deze week kiezen we voor een andere ecologische brandstof. Omdat we naast rendement ook vooral gezelligheid willen, belichten CR33MERS deze week voor u de bio ethanolhaard en gaan we voor u op zoek naar het antwoord op de vraag of dit een volwaardig alternatief is voor de houtkachel.

Verluchten, verluchten en nog eens verluchten

 

bio ethanolhaard

Bron: CR33MERS

We zullen al meteen van start gaan met het grootste voordeel van een sfeerhaard op bio ethanol: u heeft geen schouw nodig. Een bio ethanolhaard heeft immers geen roetafzetting. Dat betekent dat zo’n haard in eender welke kamer kan plaatsen zonder grote structurele werken. Er zijn tegenwoordig zelfs erg mooie tafelmodellen verkrijgbaar. In principe hoeft u zelfs geen beroep te doen op een installateur: ietwat handige Harry kan gemakkelijk zelf de haard plaatsen.

“Ieder nadeel heb z’n voordeel”, zei Cruijff ooit en ook het omgekeerde is waar. U mag zeker niet vergeten uw huis voldoende te verluchten als u met een bio-ethanolhaard verwarmt. U heeft dan misschien geen schouw nodig, maar iedere vuurbron heeft zuurstof nodig om te blijven branden. Als u niet voldoende ventileert, dan zal uw haard de zuurstof nemen die hij nodig heeft om te kunnen werken ten koste van uw eigen zuurstof. Niet zo’n strak plan natuurlijk. Gelukkig kan u op een simpele manier ervoor zorgen dat uw haard – en u ook – voldoende zuurstof krijgt. Vaak is het al voldoende om uw ventilatieroosters open te zetten of een raam op een kiertje te laten.

 

bio ethanolhaard

Bron: CR33MERS

De bio ethanolhaard werkt met een ‘schone’ brandstof

Ecologisch denken is in onze moderne maatschappij erg belangrijk. Met een bio ethanolhaard zit u op dat vlak alvast goed. Zoals al eerder aangehaald, is er geen roetafzetting. Er wordt uiteraard wel CO geproduceerd, maar dat doen de meeste verwarmingsbronnen. In vergelijking met uw houtkachel, zal u véél minder fijn stof uitstoten. Bio-ethanol is immers een 100% natuurlijk product. Het komt vrij bij de gisting van suikers uit bijvoorbeeld, rietsuiker, suikerbieten, tarwe,… Bio-ethanol is ook zo goed als geurloos. Enkel bij het ontbranden en het doven van het vuur, kan er geur vrijkomen. Die kan kortstondig vrij penetrant zijn. Vergelijk het met een kaars die u uitdooft. Met een goede verluchting zal de geur ook zo weer verdwenen zijn.

Bio ethanol kan qua verbruik wat duurder zijn dan uw houtkachel, maar blijft in vergelijking met elektrisch verwarmen nog altijd goedkoper. Let wel, een bio ethanolhaard is een sfeerhaard en kan dus niet als hoofdverwarming gebruikt worden., maar is ideaal in combinatie met bijvoorbeeld een klassieke verwarming of een vloer- of wandverwarming. Afhankelijk van de grootte van uw ruimte, kan zo’n haard toch wel wat warmte afgeven. Bedoeling is dan ook dat u uw hoofdverwarming hierop aanpast. Ook de warmte van de sfeerhaard zelf is – minimaal – te regelen.

 

 

 

Veiligheid boven alles

Bio-ethanol is een licht ontvlambaar product en dus is er voorzichtigheid geboden. Het bijvullen van een haard is simpel: u giet gewoon de vloeistof in de daarvoor voorziene, metalen bak. Zorg er altijd voor dat uw haard op dat moment niet brandt. De kans bestaat altijd dat u morst en dan zou grote gevolgen kunnen hebben. Als u opteert voor een sfeerhaard op bio-ethanol, koop dan ook altijd een stabiel en degelijk product dat aan alle veiligheidsvoorschriften voldoet. Het oog wil uiteraard ook wat, maar niet ten koste van uw veiligheid. De meeste modellen hebben niet tegenwoordig niet alleen een mooi en modern design, maar zijn ook nog eens uitgerust met alle mogelijk veiligheidsmaterialen die er beschikbaar zijn.

bio ethanolhaard

Bron: CR33MERS

Conclusie

Omdat een houtkachel meestal ook gebruikt wordt als secundaire verwarmingsbron, kunnen we inderdaad concluderen dat een bio ethanolhaard een waardig – misschien zelfs een beter – alternatief is voor de houtkachel. Er zijn tegenwoordig zelfs keramische ‘houtblokken’ op de markt die het gevoel geven van een echte houtkachel, zonder alle nadelen ervan.

 

Ook van plan om een nieuwe haard aan te schaffen? Hulp nodig bij het integreren hiervan in uw woonkamer? Ik help u graag verder!

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “De bio ethanolhaard: een waardig alternatief voor een houtkachel?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.