Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

De ideale tafelhoogte, hoe bepaal ik die?

de-ideale-tafelhoogte-interieurarchitect-cr33mers

De ideale tafelhoogte bepalen is nog niet zo gemakkelijk als het lijkt. Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. In het blog van vandaag legt interieurarchitect Ken Creemers uit Bree (Limburg) uit hoe u de ideale tafelhoogte kunt bepalen.

Tegenwoordig is ergonomie een belangrijk onderwerp bij het kiezen van tafels en stoelen. Dit geldt niet alleen voor op kantoor, maar ook bij u thuis. U wilt geen pijn aan uw lichaam krijgen wanneer u plaatsneemt aan de eettafel of kantoortafel. Daarom is het belangrijk om de ideale tafelhoogte te bepalen.

de-ideale-tafelhoogte-interieurarchitect-cr33mers

De ideale tafelhoogte

De ideale tafelhoogte ligt op ongeveer 76-79 centimeter gemeten vanaf de grond tot aan de bovenkant van het blad. In het verleden was dit iets lager, maar doordat de Europeaan in het algemeen steeds langer is geworden, ligt de ideale tafelhoogte tegenwoordig iets hoger. Voor extra lange mensen (> 190 centimeter) staat de ideale tafel op ongeveer 80 centimeter hoogte.

Er zijn een aantal zaken waar u op moet letten bij het kiezen voor een tafel. Wie gaat er gebruik maken van de tafel? Is dit een (lange) man en/of een vrouw? Dan kunt u een iets hogere tafel uitkiezen. Zit er echter veel lengteverschil tussen de personen, dan bestaat er ook de optie om de hoogte van een tafel op te lossen door de stoelen aan te passen.

Sowieso is het erg belangrijk om te letten op de stoelen. Het beste is om deze direct aan te schaffen als complete set, dus tafel inclusief stoelen. Daardoor voorkomt u dat de stoelen niet passen bij de hoogte van de tafel. Ze kunnen namelijk nog zo goed bij elkaar passen qua design, als u steeds te laag of te hoog zit aan tafel is dat niet fijn. Een goede richtlijn is om stoelen aan te schaffen die qua armleuningen precies onder de tafel passen.

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

16 reacties op “De ideale tafelhoogte, hoe bepaal ik die?


Door D. Hakvoort op 1 januari 2017

Ik ben 1.95 lang en heb een Wajong uitkering, dus een beperkt budget, toch had ik graag een hogere tafel, omdat ik steeds rugklachten heb, waar kan ik terecht met mijn kleine portemonnaie?


Door Ken Creemers op 9 januari 2017

Ikea? Daar hebben ze volgens mij ook verstelbare tafels.


Door P M Goverde op 9 maart 2017

Mijn tafel was 75 cm hoog en iets te laag voor mij ( mijn lengte 1.81 cm ) heb er onder de poten houten klosjes van 3 cm hoogte onder geschroefd en bijgekleurd .Koste 10 euro en heb nu een prima tafel op goede hoogte .


Door Anne op 13 juni 2017

Mijn tafel is 81 cm en te hoog voor ons,, we zijn ongeveer 1.70. Wie heeft een oplossing ? Ik dacht dopjes onder de stoelen te doen en een kussen te voorzien ??


Door Ken Creemers op 20 juni 2017

Kan er niet een stuk van de tafelpoten gedaan? Lijkt me makkelijker.. 🙂


Door Trees op 5 juli 2017

Ik ben 1.64 en mijn nieuwe tafel is 1.80 hoog. Vorige maand gekocht maar achteraf te hoog. In de winkel stonden stoelen met leren zitting bij deze eettafel en toen zat het perfect (zeker icm met de hakken die ik droeg 😉 ) De zitting van die leren stoelen was iets hoger dan mijn houten stoelen maar de verkoper zei dat de zitting nog wat inzakt.
Poten van de tafel zijn van metaal en kunnen dus niet gezaagd worden. Mijn houten stoelen zijn 50 cm hoog en dus gewoon goed. Zit nu op een kussen maar het zit niet prettig. Gemiddelde hoogte van een eettafel schijnt tegenwoordig tussen de 1.77 en 1.80 te zijn. Mijn vorige tafel was 1.70 en zat daar perfect aan.


Door Marc op 11 juli 2018

Het tafelblad is 16 cm hoger dan u bent?!


Door Trees op 5 juli 2017

Ik ben 1.64 en mijn nieuwe tafel is 1.80 hoog. Vorige maand gekocht maar achteraf te hoog. In de winkel stonden stoelen met leren zitting bij deze eettafel en toen zat het perfect (zeker icm met de hakken die ik droeg 😉 ) De leren stoelen waren iets hoger dan mijn houten stoelen maar de verkoper zei dat de zitting nog wat inzakt.
Poten van de tafel zijn van metaal en kunnen dus niet gezaagd worden. Mijn houten stoelen zijn 50 cm hoog en dus gewoon goed. Zit nu op een kussen maar het zit niet prettig. Gemiddelde hoogte van een eettafel schijnt tegenwoordig tussen de 1.77 en 1.80 te zijn. Mijn vorige tafel was 1.70 en zat daar perfect aan.


Door harry op 2 augustus 2018

twee stoelen op elkaar, dan zit je ongeveer goed?


Door Joanne op 1 september 2018

Ahahah zit me tranen te lachen hier!!!


Door Ti op 14 juli 2017

Je kan dan toch makkelijk onder je tafel doorlopen zonder je hoofd te stoten. Dat lukt bij mij dan weer niet.


Door Joanne op 1 september 2018

Ahahah !!


Door Gea op 21 januari 2018

Met de 4 tafelpoten naar de plaatstelijke Hubo gegaan en daar is 2 cm van de poten gezaagd. Nu is de hoogte van de tafel 77 cm in plaats van 79 cm. Ik ben er blij mee en dat voor minder dan 5 euro!Door Demi op 23 augustus 2018

Ik laat zelf een tafel maken voor in de keuken en de hoogte mag ik zelf bepalen. De stoelen heb ik al en die hebben de zithoogte 45cm. Zelf ben ik niet zo groot, 1.58 cm. Ik wil de beste verhouding en hoogte van de tafel, want vind het super irritant om te laag te zitten. Enige tips?


Door Jordy op 10 september 2019

De stoelen voor een eettafel en met die vergelijken of je hem hoger of lager wilt.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.