Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

De kamerplant: bron van zuivere lucht, rust en produciviteit

kamerplant

Vorige week hadden we het over de lente / zomer in huis halen. We vertelden u toen dat verse bloemen altijd een goed idee zijn omdat ze voor een frisse geur zorgen. In deze tijden van luchtvervuiling en fijn stof is naast een lekkere geur, ook frisse lucht van (levens)belang. Zuivere lucht in huis halen is een koud kunstje. Het enige wat u daarvoor moet doen is een kamerplant (of meer) in huis halen.

kamerplant

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Het nut van een kamerplant

We hadden het er al over in onze inleiding: een kamerplant zorgt voor zuivere lucht. Net als bomen en planten in de vrije natuur, zal uw kamerplant de lucht in de afgesloten kamers zuiveren. De schadelijke deeltjes worden door de plant opgenomen en in ruil krijgt u frisse, zuivere lucht. Over win-win gesproken.

Naast het zuiveren van lucht, zorgt een kamerplant ook voor rust. Onderzoek toont aan dat planten een kalmerende uitwerking hebben, waardoor stress minder vat heeft op u. Het gaat zelfs nog een stapje verder, onderzoek toont aan dat we van groen in onze ruimtes productiever worden. Eigenlijk zorgen ze ervoor dat we door de zuivere lucht en de verminderde stress tot een dieper denkniveau komen. En dat leidt dan weer tot creatieve ideeën en oplossingen.

 

Onderhoud van uw kamerplant

Hoewel het onderhoud kan verschillen van plant tot plant, kunnen we hier toch al wat algemene tips meegeven. 1 à 2 keer per week uw plant voorzien van water is meer dan voldoende. Water dat na een uur nog steeds in de pot blijft staan, giet u beter weg. Anders is de kans groot dat uw plant zal verdrinken door een teveel aan water. Houdt er ook rekening mee dat een plant in de winter minder dorstig is.

Kies ook altijd voor goede, kwalitatieve potgrond. Daarin zit meestal plantenvoeding voor een tweetal maanden. Nadien kan u bijmesten met tabletjes of speciale kamerplantvoeding. Heeft u cactussen of orchideeën in huis? Dan vraagt u best raad bij uw plantenspeciaalzaak: deze planten hebben namelijk extra wensen en behoeftes.

Planten groeien uiteraard en dus kan het zijn dat uw pot te klein wordt. Verplanten doet u best in het voorjaar. Snelle groeiers hebben elk jaar een nieuwe pot nodig, anderen om de 2 à 3 jaar. Ook het snoeien is relatief simpel: u houdt uw kamerplant netjes door de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Meer hoeft dat niet te zijn.

kamerplant

Bron: Geïnspireerd door Pinterest.

Trends 2018

Net als andere accessoires in uw interieur, zijn ook kamerplanten onderhevig aan trends. We zetten de must-have planten voor dit jaar even op rijtje voor u:

  1. Calathea Orbifolia: oftewel de living plant. Bijzonder omdat hij ’s avonds zijn bladeren sluit en ze ’s morgens weer opent. Komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika waar u hem vooral kan vinden in de schaduw van grote bomen. Dus liefst thuis ook niet in de volle zon zetten. Meerdere keer per week kleine beetjes water geven en er voor zorgen dat er zeker geen laag water blijft staan.
  2. Vijgcactus: oftwel de opuntia. Misschien wel de makkelijkste kamerplant om te onderhouden. Kan goed tegen een tekort aan water en warmte en houdt erg veel van zonlicht.
  3. Bananenplant: oftwel de musa. Mooie plant met grote, groene bladeren die veel licht nodig heeft. Op echt warme dagen is hij erg dorstig. Als u hem goed verzorgt, voorziet hij u misschien wel van bananen.
  4. Watercacao: oftewel pachira aquatica kan u herkennen aan zijn gevlochten stam en komt oorspronkelijk uit Azië. Daar zien ze deze plant als een symbool van geluk in huis. De vijf bladeren aan iedere tak staan volgens de Aziaten voor de basiselementen van de Feng Shui. Kan erg dorstig zijn, maar toch niet te vaak water geven.
  5. Vissenstaartpalm: oftewel caryota mitis. Dankt zijn naam aan de apart gevormde bladeren. De plant komt oorspronkelijk uit Azië en kan tot 1,5m groot worden. Zoals bij alle andere palmen, moet de bodem vochtig blijven.

 

Ook zin in een nieuwe woonkamer, inclusief kamerplanten? Wacht niet langer en neem contact op!

kamerplant

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “De kamerplant: bron van zuivere lucht, rust en produciviteit

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.