Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

De thuisbibliotheek: bron van rust en een stimulans voor uw geest

thuisbibliotheek

Bent u ook een boekenliefhebber? Heeft u het nog voor de papieren versie en kan een e-reader u niet bekoren? Dan zit u waarschijnlijk met het probleem van vele boeken en weinig plaats. Als u dan ook nog eens het luxeprobleem heeft van een kamer op overschot, dan is een thuisbibliotheek misschien wel iets voor u.

thuisbibliotheek

Bron: CR33MERS

Een thuisbibliotheek: kwestie van de juiste ruimte

Als u effectief start met de inrichting van een thuisbibliotheek, is het vooral belangrijk dat u hiervoor de beschikbare ruimte juist gaat invullen. Een belangrijke eigenschap van een bibliotheek is dat ze rust uitstraalt en dus moet u hiervoor de nodige voorzieningen treffen. Een kamer met voldoende daglicht is geen overbodige luxe. Heeft u niet de mogelijkheid om daglicht binnen te laten? Geen probleem, zolang u dan opteert voor de juiste, zachte, verlichting.

Teveel lawaai is ook vermijdbaar in uw thuisbibliotheek. De boekenrekken of -kasten dempen zelf al redelijk wat geluid, maar voor kale muren is een extra isolatie een must. Zo creëert u als het ware een geluidsbuffer tussen de bibliotheek en de andere kamers.

Heeft u geen ruimte op overschot, maar wel een huis vol boeken? Geen probleem, uw kan zo’n thuisbibliotheek ook gewoon integreren in de woonkamer. Bijvoorbeeld in combinatie met het TV-meubel of een ‘verloren’ hoek die een nieuwe bestemming krijgt. Zeker bij de integratie van uw persoonlijke bib in de woonkamer, is het belangrijk dat u zich aan één stijl houdt.

 

thuisbibliotheek

Bron: CR33MERS

Kasten, rekken en andere meubelstukken

Menig boekenliefhebber pronkt graag met zijn collectie en kiest dus resoluut voor open kasten. Deze hebben het voordeel dat u uw boeken kan etaleren naargelang formaat of kleur van de cover. Zo kan u zorgen voor een originele display met speelse effecten. Is uw bibliotheek meer functioneel van aard, dan kan u opteren voor gesloten kasten. Dit geeft een heel strakke look aan uw bibliotheek. Eventueel in combinatie met hier en daar een open display, om het strakke wat te breken.

Om stof minder kans te geven, kunt u eventueel ook kiezen voor open rekken met glazen deurtjes. Voorzie in ieder geval voldoende ruimte voor de toekomst. Want iedere bibliofiel zal het kunnen bevestigen: uw collectie is nooit volledig. Voorlopig kan u de lege ruimte opvullen met allerlei accessoires zoals fotokaders, een vaas of een kunstwerkje.

Heeft u hoge plafonds en wil u de rekken graag helemaal tot aan het plafond laten komen, dan is een ladder onmisbaar. Afhankelijk van de stijl van uw interieur en bibliotheek zelf, kan u kiezen voor een exemplaar in verschillende materialen zoals metaal, hout of kunststof, al dan niet op wieltjes.

Minstens even belangrijk als uw rek of kast is uw leeszetel. Lezen willen we graag in alle comfort doen, dus ook hier kiezen we voor kwaliteit en comfort. Zorg dat de stijl van deze zetel overeenkomt met de stijl van uw huisbib en natuurlijk ook met de rest van uw interieur.  Over comfort valt niet te discussiëren: ga voor wat u zelf het comfortabelst vindt. Voorzie ook een goede leeslamp in de buurt.

 

thuisbibliotheek

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Zorg voor een goede draagstructuur

Fervente lezers kunnen het beamen, boeken kunnen wel wat wegen. Dat is ook belangrijk bij de keuze van kamer die u gaat gebruiken voor uw bib. U heeft misschien een kamer leegstaan op de verdieping, maar u moet dan wel heel goed weten of de draagstructuur van die ruimte een bibliotheek aankan. Zorg er in ieder geval voor dat het gewicht van de bibliotheek goed verdeeld is over de dragende constructie.

 

Ook interesse in een thuisbibliotheek maar bent u niet zeker van de draagconstructie? Raadpleeg dan een interieurarchitect.

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “De thuisbibliotheek: bron van rust en een stimulans voor uw geest

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.