Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Een erker: meer ruimte, meer licht en meer uitstraling

een erker

Zou u ook graag een grotere woonkamer willen? Of misschien wat meer lichtinval? Meer ruimte in uw keuken of in de eetkamer en een rustige, mooie plek om samen met uw gezin te tafelen? Er zijn verschillende manieren om dit te bewerkstelligen, de ene al ingrijpender dan de andere. Maar heeft u al eens aan een erker gedacht? Zo krijgt uw in één klap meer ruimte, meer lichtinval en het geeft uw woning net dat tikkeltje meer uitstraling.

een erker

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Wat is een erker?

Noem een erker zeker geen veranda en omgekeerd. Er is wel degelijk een verschil. Kort gezegd: een veranda is een aanbouw, een aparte ruimte die bijgebouwd wordt. Een erker is een uitbouw van een bestaande ruimte en maakt ook integraal deel uit van die ruimte. Standaard bestaat een erker uit zo’n 3 zijvlakken, al kan dat ook verschillen.

In het straatbeeld komen ze vooral voor bij statige, oude herenhuizen met een neogotische stijl, art deco of art nouveau Maar de laatste jaren komen ze ook steeds vaker voor in een moderne, strakke versie. Het is dan ook een relatief betaalbare oplossing om de oppervlakte van een kamer te vergroten.

 

een erker

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Waar komt de erker vandaan?

Klein lesje geschiedenis: de erker is eigenlijk al eeuwenoud. In middeleeuwse gebouwen komen ze voor in versies tot zelfs 6 zijvlakken,  in allerlei geometrische vormen. Sommigen zelfs met een licht gebogen wand. Maar vooral in de 19de eeuw werd de erker echt populair in de neogotische stijl van de Engelse architectuur. Al heel snel raakten architecten en bouwheren over de hele wereld overtuigd van de voordelen van een erker.

Ook in België werd de erker populair, vooral dan in art deco of art nouveau woningen. De architecten maakten er echte pareltjes van en u kan ze terugvinden in menig boek over architectuur in ons land.

 

 

 

 

een erker

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Wat zijn nu de voordelen van een erker?

We hebben het al een aantal keer vernoemd, maar in de eerste plaats zorgt een erker voor meer ruimte. U bouwt als het ware en ruimte uit met een paar extra vierkante meter oppervlakte. En die is natuurlijk vrij te besteden. Eén van de vele toepassingen is een uitbreiding van de keuken / eetkamer. De eettafel wordt dan in de erker geplaatst met een mooier uitzicht en zo wordt een gezellige, rustige sfeer gecreëerd met het nodige comfort.

Een erker zorgt ook voor aanzienlijk meer lichtinval in huis. Daarom wordt de erker ook vaak gebruikt als een soort van relaxhoekje, met een ligbank om te genieten van de zon en uw tuin. Kunt u het zich al voorstellen? Een mooie lentedag, fijn relaxen in uw gezellig erker met een goed boek? Wij zouden er alvast voor tekenen!

Vroeger werd wel eens beweert dat een erker wat ouderwets was, of enkel bij een landelijke stijl zou passen. Dit is niet zo. U kunt een erker laten bouwen in welke stijl dan ook, uiteraard conform de stijl van uw woning. Net zoals een mooie veranda, is een erker iets dat opvalt aan uw woning en dus ook voor dat extra tikkeltje uitstraling zorgt.

 

Ook interesse in een erker? Of liever in een nieuw interieur? Contacteer ons!

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “Een erker: meer ruimte, meer licht en meer uitstraling

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.