Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Een glazen binnendeur: trendy, helder en transparant

glazen binnendeur

Binnendeuren zijn onmisbaar in onze woning. Vorige week hebben we het nut van een stalen binnendeur al uitvoerig besproken en deze week is het de beurt aan de glazen binnendeur. Mat of doorzichtig, een glazen deur is een aanwinst voor uw moderne interieur met een aantal interessante, extra voordelen. We leggen het u graag uit.

glazen binnendeur

Bron: CR33MERS

Waarom een glazen binnendeur?

Zoals eerder al aangehaald: een glazen binnendeur is esthetisch absoluut een meerwaarde voor uw interieur. Maar dat is natuurlijk niet het enige voordeel. Dankzij de transparantie van een glazen deur, heeft u veel meer en veel betere lichtinval in huis. Daardoor zal uw woning veel helderder aanvoelen. Een glazen binnendeur zal ook het ruimtelijk gevoel versterken, ook al door zijn transparantie.

Er zijn ook een aantal nadelen. Zo zal een glazen binnendeur minder goed isoleren dan een houten exemplaar en dat zowel op akoestisch als op thermisch vlak. We hebben daarnet verschillende keren de transparantie van een glazen deur geroemd, maar het heeft ook een minpunt: vlekken zijn veel beter zichtbaar.

Waarschijnlijk het grootste nadeel is de bevestiging van een glazen binnendeur. Vaak is het moeilijk om een glazen deur nog te bevestigen achteraf en had u er dus mee rekening moeten houden tijdens het (ver)bouwen.

 

 

 

glazen binnendeur

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Welke soorten glas?

Als u voor een glazen binnendeur kiest, is het ook belangrijk om het juiste soort glas te kiezen. We onderscheiden een viertal verschillende soorten. Vaak wordt gekozen voor gehard glas en dat is dan vooral een keuze voor veiligheid. Gehard glas is zo’n 5 keer sterker dan gewoon glas. Breekt het toch, dan is dat in kleine en ongevaarlijke stukjes. Ook gelaagd glas stelt veiligheid bovenaan, het wordt dan ook vaak veiligheidsglas genoemd. Het gaat hier over een samenvoegsel van twee glasplaten die worden samen gehouden door een speciale folie. In geval van glasbreuk, zal deze folie de breukdelen samenhouden. Doorgaans is deze folie transparant en nagenoeg onzichtbaar. Wilt u eventueel wat kleur toevoegen, dan kan dat perfect door een gekleurde folie te nemen.

Voor de badkamer wordt vaak gezuurd glas gebruikt omwille van de privacy. Gezuurd glas is mat en ondoorzichtig, maar laat toch licht door, net zoals gezandstraald glas. Het verschil zit hem in de behandelingsmethode: gezuurd glas moet in zijn geheel bewerkt worden en heeft één grove kant. Aan die kant is het glas minder makkelijk te reinigen en vetvlekken zijn goed zichtbaar. Bij gezandstraald glas kan u ook kiezen om slechts bepaalde stukken van het oppervlak te behandelen. Daardoor kan u spelen met lijnen, vormen en patronen. Daarom is gezandstraald glas ook wel wat duurder dan gezuurd glas.

 

Welke soorten deuren?

Net zoals bij andere materialen, heeft u ook bij glas de keuze uit verschillende soorten. We zetten voor u de vier populairste even in de kijker:

  • De glazen schuifdeur: zorgt voor een open gevoel. U kan spelen met de ruimtes in huis omdat u kamers van elkaar kunt afsluiten of net in elkaar kan doen overlopen. Let wel, er is nood aan een bredere deuropening doordat de deur niet volledig open kan met het handvat. Verder is het wel een plaatsbesparend alternatief. En glazen schuifdeur heeft wel een speciaal bevestigingssysteem nodig. Als u nog van plan bent te (ver)bouwen, kunt u best op voorhand beslissen of u voor een schuifdeur kiest of niet. De meeste bevestigingssystemen zijn wel zwevend, waardoor een railsysteem niet nodig is. Vaak is een (kleine) glashouder voldoende.
  • De glazen zwaaideur: is eigenlijk de standaardkeuze. Bestaat in een volledige glazen versie, maar vaak wordt geopteerd voor een combinatie met een ander materiaal zoals hout of staal. Heeft niet zo’n opvallende kenmerken als andere deursoorten, maar onderscheidt zich vooral door zijn zacht(er)e prijs.
  • De glazen pendeldeur: opent in beide richtingen en voegt daardoor wat extra cachet toe aan uw binnendeur. Vooral handig in leefruimtes zoals de woonkamer of de keuken omdat ze geopend kunnen worden door slechts een klein duwtje te geven. Deze deuren werken meestal ook met een veersysteem waardoor ze automatisch terug sluit.
  • De pivoterende glazen deur: een echte eyecatcher omdat de scharnieren zich hier boven- en onderaan in het midden van de deur bevinden. Daardoor draait het eerste stuk van de deur naar de ene, en het tweede stuk naar de andere kant. Bij sommige systemen kan de deur ook in beide richtingen pivoteren. Neemt best wel wat plaats in beslag door de grotere zwaairuimte die de deur nodig heeft. Zorgt voor een moderne toets en een industrial feel in uw interieur.

Ook zin een glazen binnendeur of een heel nieuw interieur? Contacteer CR33MERS!

glazen binnendeur

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “Een glazen binnendeur: trendy, helder en transparant

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.