Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Een (open) haard: gezelligheid troef in uw interieur!

De winter staat weer voor de deur. Geen gewone winter deze keer. Door alle coronaperikelen lijkt het dezer dagen allemaal wat kouder, killer en donkerder. Er is wel positief nieuws op komst. Een vaccin is in aantocht en wij kunnen je alvast helpen met je huis wat gezellig, knusser en warmer te maken. We lichten alvast twee soorten toe: de gashaard en de bio-ethanolhaard.

Bron: CR33MERS

 

Bio-ethanol: sfeervol, gezellig en … milieubewust

We zullen maar meteen met de deur in huis vallen: het grootste voordeel van een bio-ethanolhaard is dat je hem overal in huis kan plaatsen. Je hebt helemaal geen schouw nodig, want er is geen roetafzetting. Dat brengt ons ook naadloos over tot het grootste nadeel: een bio-ethanolhaard is een sfeerhaard en kan dus nooit fungeren als enige warmtebron. Hij rendeert het best in combinatie met een klassieke verwarming.

Deze haarden zijn ook altijd open haarden. Je kan ze integreren in bijvoorbeeld tafels, kastelementen of je kan ze tegen een wand plaatsen. Tegenwoordig bestaan er ook modellen die je kan inbouwen en er zijn ook volledig vrijstaande modellen verkrijgbaar. Ze zorgen voor een mooi, rustig vlammenspel en ondanks het feit dat het om een open haard gaat, zullen de vlammen niet gaan sputteren van een beetje tocht. Fan van een gezellig knisperend houtvuur? Dat hoeft geen probleem te zijn. Je kan kiezen voor een sfeerhaard met een keramisch houtblok en we garanderen je dat je geen onderscheid zult zien in de vlammen. Elke vuurbron heeft zuurstof nodig om te blijven branden, ventileren is dus de boodschap. Dat kan je perfect door de ventilatieroosters van je ramen op te laten of de raam zelf op een kier te zetten.

Bron: CR33MERS

 

Ecologisch denken wint in onze maatschappij aan belang. Met bio-ethanol zit je op dat vlak alvast goed: in vergelijking met een houtkachel zal deze haard veel minder fijn stof uitstoten. Het is ook een ‘schone’ brandstof die 100% natuurlijk is. Het is ook zo goed als geurloos. Allen bij het ontbranden en het doven kan er een geur vrijkomen en die kan eventjes vrij penetrant zijn. Je kan het vergelijken met een kaars die je uitdooft. Bio-ethanol is een licht ontvlambaar product en dus is voorzichtigheid geboden. De meeste nieuwe modellen beschikken over een reservoir dat je makkelijk kan bijvullen, maar doe dat altijd op een moment dat de haard niet brandt. Als je per ongelijk zou morsen, kan dat grote gevolgen hebben.

Ook interessant aan bio-ethanolhaard: het prijskaartje. Je hebt een model voor elk budget. En zoals eerder al aangehaald: je hebt geen toevoer en ook geen afvoer nodig, dus ook geen grote structurele werken om het een beetje gezellig te maken. De brandstof zelf is in gebruik wat duurder dan hout of pelletjes, maar de kostprijs van de haard zelf maakt dat ruimschoots goed.

 

Bron: CR33MERS

 

Een gashaard: onderhoudsvriendelijk en geschikt voor elk interieur

Met een moderne gashaard combineer je het beste van twee werelden: de warmte van een echt haardvuur, gekoppeld aan gebruiksvriendelijkheid. Met één druk op de knop activeer je je gashaard en tegenwoordig zijn er ook modellen die je aan je smartphone kan koppelen voor een nog groter gebruiksgemak. Je kan de thermostaat van je gaskachel ook regelen. Naast gebruiksvriendelijk is zo’n haard ook onderhoudsvriendelijk. Er is geen roetafzetting en er blijft geen as achter. Eén keer per jaar de binnenkant van je haard stofvrij maken is voldoende.

Een gashaard past ook in elk interieur. Je kan kiezen voor een losstaand model of je kan je haard laten inmetselen. Er is een overvloed aan hypermoderne, strakke design-gashaarden, maar ook voor een landelijk interieur is er voldoende keuze. Ben je een fan van ouderwetse gezelligheid en hoort daar een knisperend houtvuur bij? Geen probleem,  een keramisch houtblok omgeven door mooie vlammen is nauwelijks te onderscheiden van het ‘echte’ werk.

Bron: CR33MERS

 

Gas is ook een ‘schone’ brandstof met weinig uitstoot van fijn stof. De nieuwe generatie haarden voldoet ook aan alle veiligheids- en milieuvereisten. Aardgas blijft natuurlijk wel een fossiele brandstof, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bio-ethanol die beiden natuurlijk en hernieuwbaar zijn.

Zijn er dan geen nadelen? Toch wel: de kostprijs. Een gashaard is duurder in aanschaf dan een bio-ethanolhaard of een houtkachel. Het prijskaartje wordt pas echt stevig, wanneer je nog geen aansluiting hebt. Want een gashaard heeft natuurlijk een toevoer nodig, maar ook een afvoer. Dat betekent dus ook een schouw. Bij een nieuwbouw stelt zich dit probleem natuurlijk minder, je kan er rekening mee houden bij je plannen. Bij een renovatie is het een ander verhaal. Een gasleiding moet natuurlijk ook altijd gekeurd en daarom laat je de installatie best over aan een erkend professional. Om met een positieve noot te eindigen: in de kamer waar je je gashaard hebt staan, heb je geen andere verwarming nodig. Je moet natuurlijk wel het juiste formaat kiezen voor die ruimte.

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “Een (open) haard: gezelligheid troef in uw interieur!

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.