Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

De gashaard: betrouwbaar en met een hoog rendement

gashaard

Onze queeste naar de meest geschikte (sfeer)verwarming is nog niet afgelopen. Deze week nemen we de gashaard – of -kachel zo u wilt – onder de loep. Net zoals bij de houtkachel en de bio ethanolhaard bekijken we de voor- en de nadelen. De hamvraag dezeweek: is de gashaard een prijs- en milieubewuste keuze voor uw woning? CR33MERS zoekt het graag voor u uit.

on: Geïnspireerd door Pinterest

Gashaard heeft een hoog rendement

gashaard

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Een moderne gashaard kan een rendement halen tot 90%. Een beetje warmte gaat er altijd verloren, daar moet u altijd rekening mee houden. Een haard op gas verwarmt ook snel, wat toch ook een voordeel is. Opteert u voor een model met keramisch glas, dan zal dat rendement nog iets hoger liggen dan bij exemplaren met gewoon glas. Keramiek laat gemakkelijker warmte door. Net zoals bij andere kachels en haarden is het belangrijk dat u kiest voor het juiste formaat. Een te kleine kachel zal de ruimte niet (snel) genoeg en ook goed verwarmen. Een te groot model is ook niet ideaal: of een gashaard nu hard of zachter brandt, het verbruik blijft hetzelfde.

het is maar goed dat ene gaskachel een hoger rendement heeft, want de kostprijs ligt ook wel een stukje hoger dan bijvoorbeeld een houtkachel. Zeker de nieuwste modellen – die overigens zuiniger zijn en er véél beter uitzien dan de oudere modellen – durven wel eens een hoog prijskaartje te hebben. Dan gaan we ook uit van het feit dat u al een gasaansluiting heeft in huis. Als dat niet het geval is, dan loopt de prijs van de hele installatie natuurlijk op en dan wordt het meteen een pak minder interessant. De installatie van uw gashaard dient ook altijd te gebeuren door een erkend installateur, dus geen doe-het-zelf werk hier. Tegenwoordig is verwarmen met gas zeer veilig, maar enkel als alles goed aangesloten is en ook goed onderhouden wordt.

 

gashaard

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Weinig onderhoud

Een gaskachel op zich vergt relatief weinig onderhoud. Er zijn immers geen resten zoals assen of roetafzetting. Uw kachel kan wel wat stof verzamelen, dus één keer per jaar de binnenkant stofvrij maken is geen overbodige luxe. Zo bent u er ook zeker van dat uw haard naar behoren werkt. Uw gasketel zelf laat u best ook jaarlijks nakijken door een erkend installateur.

Ook gas is dus een ‘schone’ brandstof, met weinig uitstoot van fijn stof. De moderne modellen voldoen ook allemaal aan de strengste milieuvereisten. Maar gas blijft natuurlijk wel een fossiele brandstof. We zullen nog wel enkele jaren toekomen, maar op is op. Hout en bio ethanol zijn hernieuwbare brandstoffen en daar hebben deze kachels dus een streepje voor op uw gashaard. Aan de andere kant kan u met een gashaard natuurlijk nooit zonder brandstof  vallen en hoeft u zich ook geen zorgen te maken over uw voorraad hout of het bijvullen van bio ethanol.

 

 

 

Geschikt voor elk interieur?

Absoluut! Gashaarden zijn verkrijgbaar in alle maten en gewichten. U kan kiezen voor een losstaand pièce de résistance in uw woonkamer, of u kan een haard laten inmetselen. Heeft u een eerder landelijk interieur, dan kan u een modern model aanschaffen met een ‘oudere’ look. Heeft u het toch meer voor het moderne? Geen probleem, er is een overvloed aan strakke design gashaarden en -kachels. U moet er wel altijd mee rekening houden dat u een doorvoer nodig heeft naar het dak of naar de muur, zodat de verbrandingsgassen goed weg kunnen. En er moet natuurlijk altijd een aansluiting zijn. Als u de aanschaf van een gashaard combineert met enkele grotere structurele werken, dan is het mogelijk om die aansluiting bijvoorbeeld onder de vloer te laten lopen. Bent u een fan van ouderwetse gezelligheid en mist u een houtblok in uw gashaard? Geen probleem: met een keramisch houtblok lijkt het net echt.  U leest het, de mogelijkheden zijn legio.

gashaard

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Ook interesse in een gashaard en een bijbehoren (moderne) woonkamer? Contacteer CR33MERS!

 

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “De gashaard: betrouwbaar en met een hoog rendement

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.