Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Gehard glas: de keuze voor design in de keuken

gehard glas

We zijn nu al een aantal weken op zoek naar het ideale keukentablet. Daarbij hebben we gebruiksvriendelijkheid als voornaamste eigenschap naar voren geschoven. Dat is uiteraard erg belangrijk, maar soms is het uitzicht nog belangrijker. Het oog wil tenslotte ook wat. Daarom gaan we het deze week hebben over gehard glas als materiaal voor uw werkblad. Of hoe u van uw keuken de échte eyecatcher van uw woning kan maken.

Wat is gehard glas?

gehard glas

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Gehard glas is steviger en sterker dan gewoon glas en dat is dan ook geen overbodige luxe  in de keuken. Daarom wordt gewoon glas voorzien van extra bestanddelen en geperst met behulp van hoogwaardige technieken.  Daardoor wordt het materiaal niet alleen sterker, maar ook duurzamer en dus beter geschikt als aanrecht.

Ondanks de verbeterde stevigheid is er toch enige voorzichtigheid geboden. Vooral de randen van uw werkblad kunnen kwetsbaar blijven. Tijdens het hardingsproces worden verschillende trek- en druklagen aangebracht die aan de randen wat zachter (kunnen) zijn. Wanneer u met grote kracht tegen de rand stoot of een zwaar voorwerp hierop laten vallen, dan kan dat leiden blijvende schade. Zo kunnen er grote deuken of krassen ontstaan, of kan er zelfs een stuk van de rand afbreken waardoor deze zeer scherp wordt.

 

 

 

gehard glas

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Welke nadelen?

We moeten er geen doekjes om winden, gehard glas heeft een aantal nadelen, zeker ten opzichte van materialen zoals Corian ®, Dekton en dergelijke. Eigenlijk zijn ze ook niet te vergelijken. Glas, gehard of niet, is natuurlijk niet krasvast. U vermijdt best rechtstreeks contact tussen uw glazen aanrecht en metaal, zoals potten en pannen. Voor het snijwerk heeft u zeker een snijplank nodig.U kan eventueel ook kiezen voor een werkblad in reliëf. Daarmee wordt uw aanrecht niet plots krasbestendig, maar vakken de krasjes wel veel minder op. Nog een aandelen: gehard glas is niet hittebestendig. Als het aan de hoge temperaturen wordt blootgesteld, kan er een soort van thermoshock optreden met blijvende schade tot gevolg.

Gehard glas is ook niet UV-bestendig. Dat betekent dat er na een aantal jaren er een verkleuring van uw aanrecht kan optreden. Dit kan u natuurlijk oplossen met screens, om zo direct zonlicht te vermijden. Het grootste nadeel is misschien de prijs. Gehard glas is zowat het duurste materiaal dat u kan kiezen voor uw keukentablet en komt enkel echt tot zijn recht in een design-omgeving. Met andere woorden, ook de rest van de keuken moet navenant zijn.

 

Enkel nadelen?

gehard glas

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Uiteraard niet. Gehard glas heeft zeker ook zijn voordelen. Zo is glas niet poreus en kan vocht dus niet intrekken. Sommige vlekken kunnen wel drogen, maar zijn zeer makkelijk te verwijderen met een spons en een allesreiniger. Op zich is glas ook zeer onderhoudsvriendelijk. Als u vlekken verwijdert, kan dit soms wel strepen geven op het oppervlak. Er zijn voldoende producten op de markt waarmee u dit probleem in een handomdraai oplost. U heeft verder geen speciale producten nodig voor het onderhoud. Glas is, om dezelfde reden, ook erg hygiënisch.

En dan is er natuurlijk de afwerking. Werkbladen in gehard glas worden zo goed als naadloos afgewerkt. En u kan de onderkant van het glas laten spuiten in eender welke kleur, wat natuurlijk voor allerlei special effects zorgt.

Klaar voor een designkeuken met een keukentablet in gehard glas? Contacteer mij!

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “Gehard glas: de keuze voor design in de keuken

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.