Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Gepolierd beton: voor een industrial keukentablet

gepolierd beton

Eén van de materialen die zeker ook de moeite waard zijn om te bespreken als keukentablet, is gepolierd beton. Vooral in woningen met een industrial look, wint dit materiaal aan populariteit. Het geeft uw keuken een robuuste touch en maakt van uw werkblad een echte blikvanger. Maar toch zijn er ook een aantal dingen waarmee u rekening moet houden.

Prefab of maatwerk?

gepolierd beton

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Het kan beide. Als u kiest voor een keukentablet van gepolierd beton, dan kan u via uw leverancier een prefab werkblad bestellen. Dat wordt dan in de fabriek gemaakt en thuis gemonteerd. Hou er wel rekening mee dat een betonnen werkblad zo’n 10 cm dik is en heel wat kilo’s weegt. U moet dus zeker zijn dat uw keuken zo’n werkblad kan dragen. Een prefab werkblad wordt daarom vaak gemonteerd op bijpassende elementen, een stalen geraamte of het wordt ingeklemd in een muur.

U kan ook een werkblad ter plaatse laten storten. Dit is vooral interessant voor nieuwbouwwoningen. In dit geval wordt er vaak geopteerd om van uw keukentablet een sculpturaal element te maken dat een geheel vormt met de structuur waarop het rust. Dit kan een muurtje zijn, een kolom, of gewoon uw vloer van gepolierd beton.

 

Voor- en nadelen van gepolierd beton

We hebben het al aangehaald: wie kiest voor gepolierd beton, doet dat voornamelijk uit esthetische overwegingen. Dat betekent niet dat er geen andere voordelen zijn. Beton is een stevig en hard materiaal en voelt – net als natuursteen – relatief koud aan. Beton is meestal ook krasvast en – mits een goede coating – ook hittebestendig.

Het grootste nadeel is de poreusheid van beton. Omdat het zo poreus is, kunnen vlekken makkelijk en snel inwerken en dat blijft een verkleuring. Beton kan ook niet zo goed tegen zuren. Opnieuw kan een goede coating hier een oplossing voor bieden. Maar opletten blijft de boodschap. Een werkblad in beton maken – of het nu prefab is of ter plaatse gestort wordt – is een vrij arbeidsintensief en dus ook duur proces. Voor die robuuste schoonheid in uw keuken betaalt u dus wel wat.

Beton is in meerdere tinten of kleuren te verkrijgen. De kleur kan bepaald worden door de granulaten, het zand en het cement die gebruikt worden voor het mengsel. Of er kan ook een kleurstof toegevoegd worden aan het betonmengsel. Dit moet dan wel op een goede, egale manier gebeuren voor een optimaal resultaat.

gepolierd beton

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Veel onderhoud

Beton vergt veel onderhoud. Een goede coating biedt een goede bescherming, maar voor die coating moet u voor een heel stuk zelf zorgen. Er zijn een aantal manieren om uw gepolierd beton in topconditie te houden:

  • u impregneert uw keukentablet met een hydrofobeerproduct op basis van siloxanen. Uw tablet wordt zo goed beschermd en behoudt zijn natuurlijke uitstraling
  • u gebruikt een PU-lak of een epoxy-coating: een ideale bescherming tegen intrekkend vuil en zuren. Afhankelijk van welk product u gebruikt, krijgt uw werkblad een mat of glanzend resultaat.
  • u kiest voor lijnolie of bijenwas. Ook deze natuurlijke producten bieden een goede bescherming en zorgen voor een diep of mat resultaat.

Het behandelen van uw werkblad moet op regelmatige tijdstippen herhaald worden (afhankelijk van het product). Kiest u ervoor om geen coating te gebruiken, dan moet u extra voorzichtig zijn met zuren. Komt er toch een zuur terecht op uw tablet, spoel dan overvloedig met water, zodat het zuur verdunt wordt en moeilijker kan intrekken.

 

Ook overtuigd van de industrial look voor uw keuken of uw woning? Ik help u hiermee graag verder.

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “Gepolierd beton: voor een industrial keukentablet

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.