Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Geur in uw interieur: aromatherapie op maat

Geur in je interieur

Als u aan een interieur denkt, dan denkt u in de eerste plaats aan uw meubels. Maar er is natuurlijk veel meer nodig om een huis sfeervol te maken dan enkel die meubels. U kiest ook een inrichting, beslist of u gaat voor behang of toch maar verven. U bent alvast bezig met wat accessoires uit te kiezen om het geheel gezellig en mooi te maken, maar staat u ook ooit stil bij de geur van uw interieur?

Je huis beleven met je zintuigen

Geur staat inderdaad niet bovenaan het lijstje van de gemiddelde Vlaming, maar toch zou u hier even bij stil moeten staan. Wij mensen zijn namelijk gek op geuren: ze roepen emoties en herinneringen op. Ik bespaar u de wetenschappelijke uitleg, onthoud u gewoon dat uw hersenen herinneringen vasthangen aan geuren en hier ook nog eens een emotie aan koppelen. Voorbeeldje: als u vroeger op bezoek ging bij uw oma, dan was ze altijd lekkere appeltaart aan het bakken. Tot op de dag van vandaag denkt u iedere keer – waarschijnlijk met veel plezier en liefde – aan uw oma terug als u appeltaart ruikt.

De reukzin is het meest gevoelige zintuig van de mens. Geur draagt dus in belangrijke mate bij aan het ervaren van een bepaalde sfeer. Projectontwikkelaars en vastgoedmakelaars hebben dit al lang in de smiezen en passen allerlei geurtrucjes toe om een huis te verkopen. Geurmarketing is een heuse industrie geworden, waar ook de bedrijfswereld opgesprongen is. Er zijn tegenwoordig talloze toepassingen te koop waarmee u uw huis heerlijk kan doen geuren. Deze geuren zijn wel erg budgetafhankelijk: u kan een goedkope luchtverfrisser halen in de supermarkt of u betaalt wat meer voor een echt interieurparfum of een fragrance lamp.

Mijn stelling “if you pay peanuts, you get peanuts”, is ook hier van toepassing. De goedkopere luchtverfrisser zal een eerder chemisch luchtje in uw woonkamer verspreiden, terwijl de duurdere toepassingen veel moeite doen een natuurlijke geur te creëeren.

Geur in hje interieur

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Overdrijf niet met geur

Net zoals bij accessoires, overdrijft u best niet met geuren. Onze neus is nogal gevoelig en we willen natuurlijk wel dat het aangenaam blijft. Zoals al eerder aangegeven, kan geur voor een bepaalde sfeer zorgen. U denkt dus best na welke sfeer u precies wilt in welke kamer, vooraleer u gaat experimenteren met geuren. Het is ook niet de bedoeling van uw huis een proeflab te maken voor etherische oliën, we willen gewoon een lekkere geur in onze woning.

Populair zijn de bloemengeuren: ze verspreiden een lichte aangename geur die aan buiten en mooi weer doet denken. Vaak worden voor deze parfums gardenia’s of seringen gebruikt. Met rozengeur springt u best voorzichtig om. Rozen ruiken heerlijk, maar kunnen algauw te dominant worden. Een bloemengeur gebruikt u bij voorkeur in een kamer die u overdag gebruikt.

Geuren worden ook vaak gebruikt om te ontspannen. Vooral lavendel en jasmijn worden hiervoor gebruikt. Niet abnormaal, want zelfs in grootmoeders tijd was lavendel al een bekend middeltje. Het verzacht de hoofdpijn en kan helpen bij het inslapen. U kan de lavendelgeur dus perfect in de slaapkamer gebruiken, maar ook in de woonkamer. Jasmijn is een krachtige geur die uw humeur kan verbeteren.

In de zomer wordt er vaak geopteerd voor frisse en fruitige geurtjes, zoals appel, citroen en sinaasappel. Maar ook limoen is deze dagen in opmars, moet een zoetzure toets. In de herfst, wanner de avonden steeds vroeger beginnen, kiest u best voor de geur van veenbessen en kaneel. Wilt u een oosterse toets toevoegen, dan werkt gember ook prima.

Ook eerder ouderwetse geurtjes, zoals dennenboom en sandelhout doen het nog steeds prima. Houdt u van deze houtgeuren, dan is ook zeker het frisse ceder een aanrader voor in uw woonkamer. Het rijkere sandelhout bewaart u best voor de slaap- of badkamer. Zijn die stevige geuren wat te dominant voor uw neus, dan kan u altijd bladgeuren zoals klimop of esdoorn proberen.

Heeft u vragen over geur in uw interieur? Wilt u graag weten hoe u een sfeervol interieur creëert? Dan kan u steeds bij mij terecht.

 

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “Geur in uw interieur: aromatherapie op maat

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.