Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Groot formaat tegels: een meerwaarde, ja of nee?

arduin-belgisch-hardsteen-vloertegel-interieurarchitect-ken-creemers

Als het over ons interieur gaat, zien we het tegenwoordig steeds groter en strakker. Zeker als het over tegels gaat. Groot formaat tegels hebben zeker een meerwaarde. Ik zet samen met u even de voor- en nadelen op een rijtje.

Wat zijn groot formaat tegels?

Een vijftal jaar geleden werden vooral kleine vloer- en wandtegels gebruikt, tegenwoordig spreken we over een groot formaat voor vloertegels vanaf 60cm op 60 cm of zelfs 80 cm op 80 cm. Voor wandtegels kan u zelfs platen vinden van 1m op 1m. Nog grotere formaten zijn al lang geen uitzondering meer.

Opglabeek Limburg interieur concept Ken Creemers

Bron: www.cr33mers.be

Voordelen?

Grote tegels bieden heel wat voordelen. Wat vloertegels betreft, is een groot formaat altijd een goede optie als u een rustig geheel wilt creëren in uw woning. Uw vloer krijgt zo een strakke uitstraling. Omdat u minder tegels nodig heeft, moet u ook minder voegen. Belangrijk is wel dat u maatvaste tegels neemt, zodat de voegen mooi in elkaar overlopen. Grote vloertegels zorgen er ook voor dat de kamer waarin u deze tegels gebruikt, veel ruimer lijkt. Hetzelfde voor grote wandtegels: ook hier zorgt het ruimtelijk effect voor een aangename verrassing.

Als u grote wandtegels laat plaatsen, zal u meteen merken dat de werken sneller vooruitgaan. Omdat de platen soms zelfs meerdere meters lang en hoog zijn, hoeven ze niet één voor één geplakt te worden zoals bij kleinere tegels. Wandplaten hebben als extra voordeel ook dat er geen naad meer zit tussen de verschillende tegels. Er zijn dan ook geen groeven meer die beschadigd kunnen worden of op termijn kunnen verslijten.

 

badkamer-ontwerpen

Bron: www.cr33mers.be

Nadelen?

De nadelen van zulke grote formaten, zitten voornamelijk bij de plaatsing. Door het extra gewicht zijn ze moeilijker te hanteren. Daarom is het beter dat u de klus laat klaren door een professioneel team. Ook zij vinden het niet altijd makkelijk om met die grote tegels te werken, maar beschikken wel over de nodig expertise. Voor wandtegels geldt hetzelfde: ze zijn moeilijker te hanteren, en u moet zeker zijn dat zo’n grote wandplaat door de deuropening kan.

Ook de legprijs van de tegels kan soms wat hoger uitvallen. Er zullen immers altijd twee werkmannen met de tegels moeten bezig zijn om beschadigingen en ongelukken te voorkomen. Vloertegels zouden ook best gelijmd worden met de ‘buttering floating’ methode. Deze methode garandeert een optimale hechting tussen tegen en vloeroppervlak. Dit hoeft niet te betekenen dat uw totale factuur hoger zal zijn dan bij kleinere tegels.

 

Polyvalentie

Groot formaat tegels kunnen in elke ruimte gebruikt worden. Wandplaten zijn zeer mooi en praktisch in badkamers en sanitaire voorzieningen, maar kunnen net zo goed in de keuken of de woonkamer. Vloertegels worden ook door het hele huis gebruikt, zelfs op terras. Ze kunnen zelfs de perfecte vloerbekleding zijn voor op kantoor.

 

Wilt u graag meer weten over groot formaat tegels en hoe ze te gebruiken? U kan me steeds contacteren!

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “Groot formaat tegels: een meerwaarde, ja of nee?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.