Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Het ideale keukentablet: waar moet u zeker op letten

totaalrenovatie

U heeft het misschien al eens meegemaakt: u wilt een nieuwe keuken installeren en laat zich informeren over het belangrijkste aspect van die ruimte, het tablet. U wordt werkelijk overstelpt met informatie en eigenschappen van de vele materialen die u hiervoor kan gebruiken. Kortom, u ziet door de bomen het bos niet meer. Nochtans is het belangrijk dat u hierin een goede keuze maakt. Het ideale keukentablet bepaalt niet alleen het uitzicht van uw keuken, maar ook de functionaliteit van uw aanrecht. Ieder materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen. We zetten deze graag voor u op een rijtje zodat u zonder problemen de juiste beslissing kan nemen.

Hygiëne, vocht- en hittebestendigheid

het ideale keukentablet

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Italiaanse mama’s zweren bij een massief houten aanrecht om hun verse pasta’s te bereiden. Dat heeft te maken met de poreusheid van hout en volgens de Italianen zorgt het ook voor een heerlijke smaak. Maar poreusheid heeft ook zo zijn nadelen. Als u verschillende soorten gerechten gaat klaarmaken op een poreuze ondergrond, dan trekken alle bestanddelen van die voeding langzaam maar zeker in het materiaal. Erg hygiënisch is dat niet. Tegenwoordig is dit niet meer zo’n issue, omdat er meestal een bereidingsplan gebruikt wordt om groenten of vlees te versnijden. Bent u toch iemand die nogal graag rechtstreeks op het keukentablet werkt, dan raden we u af om massief hout, graniet of marmer te gebruiken.

Alle keukentabletten zijn vochtresistent, maar toch kan het gebeuren dat er een plek wat te lang nat blijft. Dan ontstaat er toch een lelijke vlek die niet meer weg te krijgen is. Hoe meer u gaat schuren, hoe groter de vlek wordt. Om dit te vermijden kan u opteren voor een tablet gemaakt van Corian ®, RVS of composiet.

Normaal gezien gebruikt u een onderzetter als een hete pan of een warme soepketel of tafel zet. Toch is het tegenwoordig helemaal in om te kiezen voor een hittebestendig keukentablet. In dat geval kiest u best voor graniet of keramiek.

 

het ideale keukentablet

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Kwetsbaarheid van het ideale keukentablet

Om een goede keuze te kunnen maken, moet u ook rekening houden met andere factoren. Heeft u bijvoorbeeld nog kleine kinderen in huis (of onvoorzichtige pubers), dan zijn punten zoals breukgevoeligheid en slijtage niet onbelangrijk. Het stevigste keukentablet wordt gemaakt van graniet, marmer, composiet of Corian ®.

Niet alleen kinderen kunnen hard zijn voor uw tablet, ook de producten die u gebruikt voor het onderhoud zijn niet altijd even vriendelijk voor het materiaal. Chemische producten of schuurmiddelen kunnen ernstige schade toebrengen, zeker op natuurstenen oppervlakken. In dat geval kiest u beter voor een keukentablet uit kunststof of RVS.

Heeft u liever een oppervlak dat u gemakkelijk kan onderhouden, dus zonder het gebruik van die dure – en misschien zelfs schadelijke – producten? Dan raden we u keramiek, composiet of Corian ® aan. Schrikt wat onderhoud u niet af en wilt u resoluut kiezen voor een mooie, degelijke en duurzame oplossing? Massief hout voldoet dan aan uw wensen, maar vergeet niet dat u dit tablet af en toe eens in de olie moet zetten.

het ideale keukentablet

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Kleuren en vormen

Sommige materialen bieden een heel scala aan kleuren aan, anderen zijn veel beperkter. Denk maar aan de natuurlijke materialen: graniet zal altijd grijs gevlekt zijn, hout varieert van licht tot donker bruin,… Er zijn ook materialen die beperkt zijn in kleur, zoals marmer, maar die dan weer allerlei verschillende tekeningen kunnen hebben. Wilt u graag uw keukentablet in een felle kleur? Dan heeft u de meeste opties met kunststof of Corian ®.

Wilt u graag eenduidigheid in uw keuken? Dan kan u eventueel opteren om het materiaal van uw keukentablet ook te laten terugkomen in bijvoorbeeld de spoelbak. Dit kan natuurlijk niet met alle materialen. Hout is hiervoor geen goed idee omdat het kan uitzetten en inkrimpen en niet goed reageert op teveel vocht. Corian ® daarentegen geeft u een enorme vrijheid op vlak van vorm.

 

Hoeveel kost dat?

Dat is natuurlijk de vraag. Kunststof en RVS zijn de goedkoopste materialen, op de voet gevolgd door massief hout. Glas, marmer en keramiek kosten dan weer een pak meer. Corian ®, composiet en graniet zitten netjes in het midden. Nu is het aan u om de juiste keuze te maken. De volgende weken zullen we enkele materialen extra uitlichten, om u hierover nog beter te informeren.

 

het ideale keukentablet

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Ook zin in een nieuwe keuken? Maak een afspraak!

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “Het ideale keukentablet: waar moet u zeker op letten

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.