Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Hoogte van plafonds: wat is de ideale hoogte?

hoogte-van-plafonds-interieurarchitect-ken-creemers

Wat is de ideale hoogte van plafonds? Interieurarchitect Ken Creemers uit Bree (Limburg) legt het uit in het blog van vandaag.

Hoogte van plafonds

Als u intrekt in een al langer bestaand huis, dan hoeft u zich geen zorgen te maken om de hoogte van plafonds. Bent u echter van plan om te gaan renoveren of bent u al bezig met een renovatie, dan is het wel iets waar u aan moet denken. Een plafond dient namelijk een bepaalde hoogte te hebben om uzelf comfortabel te voelen en geen claustrofobisch gevoel te geven in uw eigen huis.

De ideale hoogte van plafonds verschilt per ruimte. Zo is de hoogte van het plafond meestal lager in slaapkamers en badkamers in vergelijking met uw woonkamer. Persoonlijk tracht ik nooit lager te gaan als 240 of 245 centimeter. Dit is echt het absolute minimum. De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) schrijft dezelfde afmetingen voor. Zij geven aan dat de leefruimte en keuken van uw huis een minimale plafondhoogte van 250 centimeter moeten hebben. Voor slaapkamers en badkamers geldt een minimale hoogte van 240 cm en voor garages en bergingen 220 cm. Deze cijfers liggen in Wallonië iets lager dan in Vlaanderen: daar schrijft men een minimale hoogte van plafonds voor van 220 cm voor renovaties en 240 cm voor nieuwbouw. Voor slaapkamers ligt het advies 20 cm lager.

hoogte-van-plafonds-interieurarchitect-ken-creemers

In Nederland geeft de regelgeving aan dat plafonds een minimale hoogte van 260 centimeter dienen te hebben. Dit is een verhoging van 20 centimeter ten opzichte van voor 2013.

Waarom de hoogte van plafonds aanpassen?

Sommige mensen willen de hoogte van hun plafond aanpassen om zo nieuwe verlichtingspunten te kunnen plaatsen. Hoewel de bovenstaande afmetingen adviezen zijn, bent u natuurlijk geheel vrij in wat u zelf wilt. U kunt dus zelf de hoogte van uw plafond bepalen. Let echter op uw eigen lengte en het gevoel wat u heeft bij een lager plafond. Voelt u zich comfortabel met een lage plafondhoogte, dan houdt niets u tegen (althans niet in België) om uw plafond laag te houden.

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

1 reactie op “Hoogte van plafonds: wat is de ideale hoogte?


Door john op 23 juli 2016

Welk is de wetgeving voor een horecazaak ? Ik overweeg een pand aan te kopen echter de ruimte die als keuken moet dienen is slechts 220cm hoog en niet aanpasbaar ( beton plafond en onderkelderd )

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.