Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Houtkachels: voordelen en nadelen op een rijtje

houtkachels-interieurarchitect-cr33mers

Houtkachels zijn de ideale manier om warmte en gezelligheid te creëren in uw woonkamer. Wat zijn de voordelen en nadelen ervan? Interieurarchitect Ken Creemers uit Bree (Limburg) legt het uit.

Houtkachels: voor warmte en sfeer

Helaas is de winter al voorbij, maar we bereiden ons alvast goed voor op wat komen gaat. Misschien denkt u er ook aan om een houtkachel in uw woonkamer te plaatsen, maar heeft u net nog dat laatste stapje nodig. Daar help ik u graag bij. Houtkachels zijn namelijk wat mij betreft de ideale manier om warmte en sfeer toe te voegen aan uw huis. Echter zijn er ook een aantal nadelen. Daarom wil ik ze graag op een rijtje zetten:

houtkachels-interieurarchitect-ken-creemers-cr33mers-bree-limburg

Voordelen van houtkachels

Het meest vanzelfsprekende voordeel van houtkachels is de warmte die hij afgeeft. Dit is zogenaamde convectiewarmte (in tegenstelling tot open haarden die stralingswarmte geven). Convectiewarmte zorgt ervoor dat de hele ruimte wordt gevuld met warmte. Daardoor zult u geen problemen ondervinden met koude lichaamsdelen of koude ruimtes in huis die dichtbij de houtkachel staan.

Daarnaast zijn houtkachels enorm efficiënt. Ze hebben een rendement van om en nabij de 80%. Dit is veel meer dan open haarden, die een rendement hebben van 10 tot 20%. Doordat ze efficiënt zijn spreekt het voor zich dat houtkachels ook goedkoper zijn om te gebruiken. Ter vergelijking: een open haard heeft vijf keer meer hout nodig dan houtkachels.

Tot slot zijn houtkachels simpelweg gezellig. U kunt er gezellig van genieten in de woonkamer met uw gezin.

Nadelen van houtkachels

Zoals ik al zei zijn houtkachels efficiënt, maar toch kunnen ze niet opboksen tegen centrale verwarming. Ook in gebruikersgemak leggen ze het af tegen de centrale verwarming. Voor de warmte hoeft u het in principe dus niet te doen, al voegen houtkachels gelukkig ook sfeer toe.

Daarnaast moet u altijd letten op de gezondheid. Bij het verbranden komen schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof en roet, wat niet erg bevorderlijk is voor de gezondheid. Zorg er dan ook altijd voor dat de schoorsteen in goede staat is en u regelmatig onderhoud pleegt.

houtkachels-interieurarchitect-cr33mers

Heeft u een houtkachel? En hoe vaak gebruikt u die?

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “Houtkachels: voordelen en nadelen op een rijtje

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.