Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

De houtkachel: voor- en nadelen op een rijtje

houtkachel

De komende dagen gaat de temperatuur weer gevoelig dalen. Op zo’n moment zetten we natuurlijk de verwarming een graadje hoger. Maar tijdens deze koude dagen willen we naast warmte, ook een knus gevoel krijgen. Het gezellig maken in huis. En wat is er nu knusser of gezelliger dan een lekker warm vuurtje in uw woonkamer? Heeft u daarom al eens aan een houtkachel gedacht?

Is een houtkachel wel gezond en ecologisch?

houtkachel

Bron: CR33MERS

We zullen maar meteen met de deur in huis vallen. De laatste tijd is er enorm veel te doen rond vervuiling en fijn stof in de lucht door onder andere houtkachels. In Londen bijvoorbeeld, willen ze het gebruik van kachels al verbieden. Maar is het echt zo erg als wordt gezegd? Het antwoord op deze vraag is niet zo simpel. Het klopt inderdaad dat bij de verbranding van hout roet en fijn stof vrij komen die dan via de schouw in de lucht terecht komen. Maar dat geldt ook als u verwarmt met aardgas of stookolie. Het komt allemaal neer op het gebruik van de juiste materialen. Zolang u zuiver, onbehandeld hout gebruikt zonder lijm- of verfresten en u beschikt over een moderne kachel, zal u waarschijnlijk minder fijn stof uitstoten dan uw buurman die verwarmt op aardgas.

Ook op vlak van houtkachels is de technologie niet stil blijven staan. De nieuwste modellen halen een zeer hoog rendement van zo’n 75% – een speksteenkachel kan zelfs tot 90% rendement halen – en zijn veel ecologischer dan hun voorgangers. Daardoor wordt de uitstoot van CO en fijn stof al gevoelig vermindert. U kan ook kiezen voor een fijnstof filter die zo’n 95% van het fijn stof zal tegenhouden. U kiest ook best voor een gesloten houtkachel in plaats van een open exemplaar of een open haard. Dat laatste mag dan misschien nog gezellig zijn, maar brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Laat u begeleiden door een expert en koop geen te grote of te kleine kachel, want dan gaat het rendement verloren of produceert u net meer schadelijke stoffen. Tot slot laat u ook best uw schoorsteen nog eens nakijken en vegen, zodat u zeker bent dat u

optimaal kunt stoken met uw houtkachel. Laat uw kachel en schoorsteen regelmatig nakijken door een professional en onderhoudt beide goed. Stook liefst ook niet op mistige of windstille dagen, want net dan kan een kachel best wel wat luchtvervuiling veroorzaken.

 

houtkachel

Bron: CR33MERS

Is een houtkachel een goedkope manier om te verwarmen?

Dat is het zeker. Hout is een goedkope brandstof om uw woning mee te verwarmen, maar enkel als u kiest voor het juiste hout. Met het ecologische nog in het achterhoofd, opteert u best voor inlands hardhout, zoals haagbeuk, beuk, eik en es. Dit hout brandt langer en geeft dus ook meer warmte. Bij voorkeur gebruikt u best loofhout in plaats van naald hout, want dat laatste zorgt voor meer roetafzetting in uw schoorsteen. Als u gaat stoken, zorg dan ook altijd dat het hout dat u gebruikt, droog is. Nat hout zal nooit volledig verbranden en brengt een grotere rookontwikkeling (met alle kwalijke gevolgen) met zich mee. Bij gespecialiseerde zaken kan u droog gekliefd hout kopen. Kapt u zelf hout, zorg dan zeker dat het minstens 2 jaar gedroogd heeft, vooraleer u het gebruikt.

U kan eventueel ook pellets, houtbriketten of houtsnippers gebruiken als brandstof voor uw kachel. Let wel op dat u geen briketten met parrafine gebruikt. Papier en karton lijken misschien ideaal om de kachel aan te maken, maar zijn toch vermijdbaar als brandstof.

 

Past een houtkachel wel in uw interieur?

Daar hoeft u zich weinig zorgen over te maken. Naast de technologie is ook het design erop vooruitgegaan. U kan tegenwoordig houtkachels vinden in alle maten en vormen, ingebouwd of losstaand. Al dan niet met speciale rooster of zelfs met een kleurtje. Ze kunnen perfect geïntegreerd worden in eender welk interieur. Sommige modellen zijn zo mooi, dat u ze kan gebruiken als eyecatcher in uw leefruimte. In zo’n geval zullen we de aankleding van de ruimte aanpassen aan uw kachel. Er zijn tal van mogelijkheden.

houtkachel

Bron: CR33MERS

Wilt u ook een houtkachel integreren in uw interieur? Wenst u hulp bij het aankleden van uw leefruimte? Contacteer CR33MERS!

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “De houtkachel: voor- en nadelen op een rijtje

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.