Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Huisdieren in uw woning: wat zijn de aandachtspunten

Huisdieren

Ze zijn zo lief, beestjes in huis. Een lieve hond, een eigenwijze kater,… net als uw interieur geven ze karakter aan uw woning. U krijgt veel vriendschap en liefde van deze viervoeters, maar op het vlak van uw interieur zijn er knopen die doorgehakt moeten worden. Want, niet alle materialen zijn even diervriendelijk. Of uw huisdieren zijn niet altijd even vriendelijk voor uw meubels en vloeren.

 

Huisdieren en vast tapijt , geen goed idee

Als u eraan denkt een hond of kat in huis te halen, dan is de keuze van de vloerbekleding in uw woning niet onbelangrijk. Honden en katten verliezen haren, pups en kittens kunnen al eens een ongelukje krijgen. Maar ook gladde vloeren zijn not done. Uw enthousiaste viervoeter kan makkelijk uitglijden op een gladde ondergrond en dat kan dan weer tot (zware) blessures leiden. En u wil natuurlijk het best voor uw dier, maar ook voor u.

Huisdieren

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Daarom kiest u best niet voor een vast tapijt. Er zijn tegenwoordig vele goede stofzuigers op de markt, vaak met een speciale borstel voor honden- en kattenhaar, maar toch. Het is geen pretje als u meerdere keren per dag de stofzuiger moet bovenhalen. Als uw huisdier ook nog eens een ongelukje heeft, dan blijft de geur in het vast tapijt zitten en dat is uiteraard al helemaal te vermijden. Zo’n tapijt kan ook ideaal zijn om de nageltjes van Minoes of Max eens grondig aan te scherpen, met gaten tot gevolg. Ook parket is geen goed idee: deze vloer is niet krasbestendig. Dan hoeft u huisdier niet eens gek te gaan doen, alleen er op lopen kan voldoende zijn om krassen te maken.

 

Welke vloeren zijn dan wel diervriendelijk?

Wat is dan wel ideaal? Vloertegels, maar dan mogen ze niet te glad gepolijst zijn. Een tegel met een reliëfje in zorgt ervoor dat uw hond of kat voldoende grip krijgt en krassen zijn niet zichtbaar. Er bestaan voldoende en goede onderhoudsproducten om eventuele vlekken te verwijderen. Mocht u ook een vloerverwarming willen installeren, hou er dan rekening mee dat uw viervoer het vlugger warm heeft dan u. Laat langs de muren voldoende ruimte, zodat uw dier in de winter niet overhit geraakt door de vloerverwarming. Ook in de zomer kan een tegelvloer verkoeling brengen.

Wilt u toch liever een wat warmere uitstraling, dan kan u ook altijd opteren voor laminaat. Tegenwoordig kan u kiezen voor laminaat met een krasvaste laag en een houtnerf, zodat de ondergrond niet te glad wordt. Om die reden zijn ook PVC- en vinylvloeren aan te raden. U hebt tegenwoordig vinylvloeren met een houtstructuur die u bijna niet van echte laminaat kan onderscheiden. Ook grindvloeren of steentapijten kunnen een oplossing voor uw interieur betekenen.

 

Kiezen voor leder of toch maar stof?

Niet alleen de keuze van de vloer is belangrijk, ook die van uw muurbekleding en uw meubels. In het geval van sofa’s, heeft ieder materiaal wel zijn voor- en nadelen. Kiest u voor een mooie lederen zitbank, dan kiest u voor gemakkelijk onderhoud. Ongewenste haren kunnen makkelijk verwijderd worden, vlekken kan u vaak gewoon met een vochtige doek wegpoetsen. Alleen, het leder is niet bestand tegen krassen. Dan toch maar gaan voor een stoffen zetel? Dat kan, maar dat is al heel wat minder makkelijk in het onderhoud. Honden- of kattenhaar zijn niet zo makkelijk te verwijderen als bij leder. Al is er wel een trucje dat u kan gebruiken. In plaats van een keukenhandschoen, gebruikt u een nylon panty. Door de statische elektriciteit zal al het ongewenste haar aan de panty blijven hangen. Maar ook dit zal u een aantal keer per dag moeten doen. Vlekken kan u waarschijnlijk nog verwijderen met speciale producten, met geuren is dat soms al wat moeilijker. Maar… geen krassen.

Tegenwoordig kan u ook kiezen voor een mooie zetel in microvezel. Oogt heel modern en strak, is veel gemakkelijker in het onderhoud: af en toe stof afnemen met een zachte borstel doet al wonderen. Vlekken trekken niet zo gauw in als bij gewoon stof en de meeste vlekken zijn al te verwijderen met een natte doek. Met huisdieren in huis, is het ook belangrijk om te kijken naar de kleur van uw meubels. Heeft u een zwarte hond of kat, dan kan u beter geen witte kleur kiezen voor uw zetel of stoelen. Een aarde- of grijstint werkt het best en u ziet er het minst vlekken op.

Nron: Geïnspireerd door Pinterest

Aanpakken van ongewenst gedrag

Uit welk materiaal uw salon- of eetkamertafel vervaardigt is, doet er niet zoveel toe. Jonge honden en katten vergrijpen zich nu eenmaal graag aan tafelpoten. In dit geval doet u dus best iets aan het gedrag van uw geliefde huisdier. Heeft een strenge opvoeding weinig effect, dan kan u bij uw dierenspeciaalzaak ook terecht voor hulpmiddeltjes. Zo zijn er onder andere sprays met een bittere appelgeur te verkrijgen. Uw hond vindt dit absoluut geen aangename geur en zal er dan ook ver van weg blijven. Voor u kat volstaat het vaak al om een krabpaal- of ton in huis te halen en misschien aan de deur een krabmat, zodat de nageltjes bijgevijld kunnen worden zonder schade.

Ook met muurbekleding is enige voorzichtigheid geboden. Hondjes vinden behangpapier heel leuk om aan te likken, met alle gevolgen van dien. U kan op uw behangpapier geen sprays gaan gebruiken, want die hebben net hetzelfde effect als de tong van uw hond. Het vochtige papier komt lost van de muur en gaat stuk. Dan kan u eventueel een pet corrector gebruiken: een ongevaarlijke en geurloze spray met perslucht die ongewenst gedrag van uw hond bestraft met een naar, sissend geluid. Bent u van plan uw muren een kleurtje te geven, hou er dan rekening mee dat u op matte verf veel meer vlekken ziet. U kiest dan ook best voor een afwasbare soort.

Laat u niet weerhouden om een huisdier te nemen door uw interieur. Ik help u graag verder uw interieur aan te passen aan uw noden en dat van uw huisdier!

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “Huisdieren in uw woning: wat zijn de aandachtspunten

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.