Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

De ideale verlichting boven uw tafel: wat en hoe!

hanglamp

Iedere eetkamer heeft een mooie tafel als orgelpunt. Die tafel is niet langer enkel het middelpunt van  de ruimte, maar ook het middelpunt van uw huiselijk leven. Naast ontbijten, lunchen of dineren, wordt deze tafel ook voor vele andere dingen gebruikt. Ze zullen uw kinderen al eens hun huiswerk hier maken, leest u zelf de krant tijdens het ontbijt of wordt er als een spel gespeeld. Een tafel die zo vaak en zo anders gebruikt wordt, vraagt natuurlijk voor een goede verlichting. En die keuze zal de sfeer en het uitzicht van uw eetkamer bepalen.

hanglamp

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Verlichting op basis van vorm

Het klinkt misschien wat raar, maar toch is de vorm van uw tafel belangrijk bij de keuze van de lampen. Omwille van esthetische redenen, raad ik u sowieso aan om pendel- of hanglampen te gebruiken. Heeft u een langwerpige tafel – maakt niet uit of dat ovaal of rechthoekig is – dan kiest u best ook voor een langwerpige verlichtingsvorm. Er zijn tegenwoordig in de handel prachtige , gestileerde, langwerpige hanglampen te krijgen die een aangenaam licht verspreiden op uw tafel. U kan opteren voor meerdere hanglampen naast elkaar. Probeer altijd een oneven aantal lampen te hangen, want dat geeft een harmonisch gevoel.

Heeft u een ronde of rechthoekige tafel, dan raad ik u aan het bij één centrale hanglamp te houden. Omdat het hier gaat om een kleiner oppervlak, heeft u ook ene centrale lichtbron nodig. U kan dan best kiezen voor een groot, in het oog springend exemplaar dat de aandacht naar zich toetrekt. Zowel op het internet als bij gespecialiseerde zaken, zal u vele mooie en speciale hanglampen vinden.

 

De ideale hoogte

Het is belangrijk om uw verlichting op de juiste hoogte te hangen. Hangt u lamp te hoog, dan zal ze u en uw huisgenoten verblinden. Hangt ze dan weer te laag, dan belemmerd ze uw zicht op de persoon tegenover u. De ideale hoogte is dan ook 70 à 75 cm tussen het tafelblad en de onderkant van de armatuur. Zo krijgt u precies de hoeveelheid ligt die u wenst.

Kiest u voor meerdere lampen naast elkaar, dan is ook de afstand tussen deze lampen van belang. Deze afstand is afhankelijk van de breedte van uw tafel: zorg dat uw hanglampen niet de breedte van uw tafel overschrijven. Is dit toch het geval, dan zal u veel licht verliezen in een open ruimte. Ook esthetisch is het een afknapper als de lampen breder zijn dan de tafel.

 

Extra tips

Net als bij alle andere verlichting in uw huis, moet u rekening houden met de kleurtemperatuur. Zeker in een ruimte als de eetkamer, moet het licht een gezellige uitstraling bieden. Warm wit licht zorgt voor een gemoedelijke, huiselijke sfeer. Daglicht wit is dan weer uitermate geschikt om bij te werken. U kan uiteraard samen met een expert ook kiezen voor een instelbare lichtkleur die het best past bij uw noden, al of niet in een dimbare versie. Zo kan u de ideale sfeer creëren om te werken door helder licht te gebruiken en ’s avonds de lampen dimmen voor een gezellige avond.

Hanglamp eetkamer

Bron: www.cr33mers.be

Zoals steeds ben ik bereid u met raad en daad bij staan als u hierover vragen heeft. Contacteer mij gerust!

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “De ideale verlichting boven uw tafel: wat en hoe!

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.