Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Inbouwen van ventilatie: tips voor een goede ventilatie

Veel mensen onderschatten hoe belangrijk het is om een huis te ventileren. Wellicht bent u ook zo iemand die zichzelf af en toe moet dwingen om te ventileren omdat er een nare lucht hangt in uw huis. In dat geval is het inbouwen van ventilatie wellicht handig, zodat u bijna geen omkijken meer heeft naar het luchten. Interieurarchitect Ken Creemers van CR33MERS geeft uitleg.

Waarom ventileren?

Ventileren in uw huis is enorm belangrijk. Door goed te ventileren kunt u voorkomen dat u ziek of andere gezondheidsklachten krijgt. Hoest u vaak, heeft u longaandoeningen, chronische verkoudheid, hoofdpijn of vermoeidheid? En heeft u niet vaak een raam open om te luchten? Probeer dit dan eens vaker te doen. Het ventileren van uw huis zorgt er namelijk voor dat schadelijke lucht in uw huis wordt afgevoerd en wordt ingeruild voor frisse buitenlucht. Een mens heeft elk uur ongeveer 20 kubieke meter vers lucht nodig om comfortabel te leven.

Het inbouwen van ventilatie

Het open zetten van ramen of deuren kan soms niet voldoende zijn. Het zorgt namelijk voor warmteverlies en de verse lucht kan ongelijkmatig verdeeld raken. Ook kan het voorkomen dat u in de winter niet zit te wachten op open ramen en deuren. Als u geen zin heeft om dit te doen, kunt u denken aan het inbouwen van ventilatie. Dit kunt u zowel in de muur als in uw plafond doen. Door het inbouwen van ventilatie op een mechanische manier door middel van een ventilator kunt u op elk moment van de dag bepalen wanneer u wilt ventileren. U heeft simpelweg meer controle. Het is belangrijk om de ventilatie van uw ramen en muren weg te plaatsen als dat mogelijk is, zodat u op gespreide plekken in uw huis kunt ventileren. U kunt er voor kiezen om dit zelf te doen of door een professional te laten opknappen.

Het inbouwen van ventilatie is ook mogelijk door zogenaamde sleufventilatie. Daarbij installeert u ventilatierooster in bijvoorbeeld kozijnen. U kunt zo de ventilatie regelen zonder een ventilator in het plafond te bouwen. Vaak is het zo dat in oude huizen de ventilatie beter werkt dan in nieuwbouwhuizen. Dit komt omdat nieuwe huizen beter afgesloten zijn voor lucht van buitenaf.

inbouwen-van-ventilatie-sleufventilatie-interieurarchitect-cr33mers

Sleufventilatie in kozijnen

Soorten ventilatiesystemen

In principe zijn er vier soorten ventilatiesystemen. In dit geval is een ventilatiesysteem een manier waarop lucht wordt gedreven door uw huis.

Ventilatiesysteem A bestaat bijvoorbeeld uit natuurlijke luchtafvoer en luchtaanvoer. Hierbij is geen mechanische hulp nodig. Door ingebouwde ventilatieroosters in de ramen gebeurt alles op een natuurlijke manier. Ventilatiesysteem B bestaat eveneens uit natuurlijke luchtafvoer, maar daarnaast uit mechanische luchttoevoer. Dit systeem is bedoeld voor plekken waar er weinig ramen zijn of waarin u bijvoorbeeld zit opgesloten in een appartement. Door systeem C te gebruiken heeft u een natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer. Hierbij wordt vochtige en vervuilde lucht aangezogen via luchtkanalen. Tot slot voert ventilatiesysteem D alles mechanisch aan. Dit systeem is volledig gecontroleerd en de ventilatie wordt compleet automatisch aangestuurd. Dit wordt ook wel balansventilatie genoemd. Erg efficiƫnt en energiezuinig omdat ze de warmte hergebruiken.

Welk systeem u moet gebruiken, hangt volledig af van het huis waarin uw woont.

Wat zijn uw ervaringen met het inbouwen van ventilatie?

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “Inbouwen van ventilatie: tips voor een goede ventilatie

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.