Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Inloopdouche: voordelen, nadelen en afmetingen

inloopdouche-interieurarchitect-ken-creemers

Een inloopdouche is voor veel mensen een nadrukkelijke wens voor in de badkamer. Maar wat zijn de voordelen en nadelen? En welke afmetingen heeft een inloopdouche? Niet elke badkamer is namelijk geschikt voor een inloopdouche. Vandaag geeft interieurarchitect Ken Creemers uit Bree (Limburg) uitleg.

Voordelen en nadelen van een inloopdouche

Ik schreef in een vorig blog al over waar u op moet letten bij een inloopdouche. Voordat we de afmetingen van een inloopdouche bepalen, wil ik eerst even de voordelen en nadelen op een rij zetten, om te beginnen met de voordelen. Een belangrijke reden voor veel mensen is de luxe die een inloopdouche uitstraalt. De plek om te douchen is niet langer een aparte plek in uw badkamer, maar maakt daadwerkelijk onderdeel uit van uw badkamer. Een inloopdouche geeft dan ook een erg open gevoel.

Daarnaast is een inloopdouche zeer gebruiksvriendelijk. U hoeft alleen maar de kraan open te zetten en u kunt al beginnen met douchen. Zeker voor mensen die slecht te been zijn of in een rolstoel zitten, is een inloopdouche de ideale oplossing om zelf te douchen zonder problemen.

Ook is een inloopdouche goedkoop om zelf te plaatsen. Tot slot heeft u geen warmteverschil als u uit de douche stapt. Dit is echter wel afhankelijk van het feit of u een douchedeur plaatst of niet.

Nadelen zijn er ook. Zo moet u goed letten op de manier waarop water wordt afgevoerd. Bij een inloopdouche kan dit namelijk een hekelpunt zijn. Het laatste wat u wilt is een badkamer die steeds onder water staat. Daar bovenop komt namelijk ook een ander nadeel, namelijk veiligheid. Als u steeds gladde vloertegels heeft, is de kans groter dat u een keer uitglijdt. Daarom raad ik meestal ook aan om een douchedeur te plaatsen, zodat de verspreiding van water binnen de perken blijft, wanneer er beperkte ruimte beschikbaar is.

inloopdouche-interieurarchitect-cr33mers-bree-limburg

Afmetingen van een inloopdouche

Als interieurarchitect heb ik vaak te maken met klanten die een een inloopdouche wensen. Daarbij houd ik meestal de volgende afmetingen aan. Voor de diepte houd ik 160 cm voor de wand aan en minimaal 80 à 90 cm doorgangruimte. Voor de breedte vind ik 90 cm een mooie afstand.

De inloopdouche kan natuurlijk geheel vrijstaand worden geplaatst, maar dit is afhankelijk van de afmetingen van uw badkamer.

Wat zijn uw ervaringen met inloopdouches?

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

7 reacties op “Inloopdouche: voordelen, nadelen en afmetingen


Door Vande Pitte Christine op 24 oktober 2016

de afmetingen begrijp ik niet


Door Ken Creemers op 28 november 2016

Wel kort gezegd Christine is de inloopdouche 160cm diep en 90cm breed. Maar om in de douche te geraken, dus naast die 160 dient er nog een doorgang voorzien te worden van 80/90cm. De minimale wand voor de inloop douche is dan 240cm, van wand tot wand.


Door Kaatje op 29 januari 2017

Hoe kan je een inloopdouche plaatsen van 2.40m als je maar plaats hebt van 1.80m? Wij dachten een wand van 120 en 60 opening, of komt dat niet goed? Of beter 110 en 70 opening?


Door Ken Creemers op 30 januari 2017

Kaatje, ja een wand zetten van 240cm in een ruimte van 180cm is inderdaad een onbegonnen zaak. Die 120×60 moet wel lukken, maar het best test u dit even door bijvoorbeeld iets op te hangen van 120cm (bv een laken) . Op die manier voelt u gelijk of die 60 goed is, of 70 voor u handiger aanvoelt.


Door Peter S op 12 september 2017

Met een Twiggi van Carrodrain kan je van muur tot muur werken. Dan kan je de douchevloer naar één kant laten afwateren en dan heb je niet zo’n groot scherm nodig


Door Femke Schreurs op 17 april 2017

Beste Ken Creemers,
Ik kwam uw foto van een inloopdouche tegen op Pinterest. Het is de foto die precies boven het kopje “afmetingen van een inloopdouche” staat met zwarte tegels op de muur en grijze vloertegels. Ik vind deze combinatie erg mooi. Zou u mij kunnen vertellen welke tegels dit precies zijn?
Net vriendelijke groet,


Door Astrid Agerskov op 4 januari 2020

Voor optimale hygiene kan het verstandig zijn om de tegels na het douchen droog te maken met een trekker. Met een inloopdouche kunt u veel kanten op met de afmetingen. Een inloopdouche kunt u perfect aanpassen aan de grootte en het design van uw badkamer. Dankzij de grote keuzevrijheid die u heeft bij het plaatsen van een inloopdouche, kan dit flink kostenbesparend werken.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.