Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Keukeneiland naar wens creëren – praktische tips en tricks

keukeneiland-eettafel-interieur-keuken-ken-creemers

Een eigen keukeneiland in de keuken is voor veel huizenbezitters een droom of doel om naar toe te werken. Niet alleen staat het mooi, het kan ook ontzettend handig zijn om extra plek vrij te krijgen in de keuken. Vandaag geeft interieurarchitect Ken Creemers uit Bree (Limburg) praktische tips en tricks over waar u op moet letten bij een keukeneiland.

Een eigen keukeneiland – de voordelen

Zoals u wel bekend is, is een keukeneiland een aparte plek, vaak in het midden van de keuken, waar u kunt koken, eten kunt bereiden, kunt eten of de afwas kunt doen. Kortom: een keukeneiland is eigenlijk een verlengde van het aanrecht. Dan kom ik ook bij het eerste voordeel dat ik wilde noemen, namelijk de extra plek die u erbij krijgt. Heeft u vaak ruimtetekort op het aanrecht, dan kan een apart keukeneiland uitkomst bieden. U kunt er bijvoorbeeld uw kookstel of wasbak in kwijt. Daarnaast kan zo’n eiland de ideale plek zijn om ’s ochtends aan te ontbijten of zelfs ’s avonds aan te kunnen dineren. Dit is geheel afhankelijk van de grootte van het eiland. Doordat het als los eiland in de keuken staat, is het de ideale plek om even te gaan zitten en bij te komen. Het kan dan tevens als ontmoetingsplek in huis dienen.

keukeneiland-modern-interieur-keuken-interieurarchitect-ken-creemers

Het is goed om alle voordelen te noemen. Maar laten we niet vergeten dat veel mensen graag een keukeneiland willen, omdat het er simpelweg gaaf uitziet. Dat alleen al is voor veel mensen een goede reden om er een te willen.

Erg belangrijk: ruimte

Vaak moet je ook realistisch zijn. In veel keukens van huizen is een keukeneiland niet realiseerbaar. Het neemt namelijk veel plaats in beslag en vooral als er nog stoelen bij geplaatst moeten worden kan het ruimtegebrek snel opbreken. Daarom is het goed om van te voren te kijken wat de mogelijkheden zijn en ook om uw keuken op te meten. Wel is het zo dat u kunt denken aan een halfopen eiland – hierbij geniet u toch alle voordelen ondanks dat de werkbare ruimte kleiner is.

halfopen-keukeneiland-interieurarchitect-ken-creemers

Corian keuken

De hoogte van een normaal keukeneiland zal zo rond de 90 à 100 centimeter zijn. Dit moet in principe geen probleem vormen. Hierbij houden we rekening met een eventuele zitplek met barkrukken en een kookplaat. Een tip om een mooi eiland te creëren is om voldoende afstand te bewaren met het aanrecht. Voor een normale doorgang moet men eveneens denken aan een afstand van 100 centimeter, terwijl u voor een keukeneiland met zitfunctie minimaal 140 centimeter tussen het aanrecht en het eiland moet hebben. Mocht u een kookplaat installeren op uw keukeneiland, houd dan rekening met de afzuigkap. Om niet uw zicht te belemmeren, is het aan te raden om een afzuigkap te installeren die weinig ruimte in beslag neemt. Een aanrader zijn de afzuigkappen van het Duitse EMB (Edelstahl Möbel Beck).

keukeneiland-rvs keukentablet interieurarchitect Ken Creemers

Ik ben zelf geen fan van een spoelbak in het keukeneiland. Ik vind namelijk het vuur de centrale plek van de keuken, en aangezien het eiland centraal in de keuken, vind ik dat u beter een kookplaat kunt installeren. Dit ligt ook in lijn met de normale werkflow in de keuken: u pakt iets uit de berging of frigo en opent dat. Vervolgens gaat u spoelen, snijden, koken en opdienen. Met die gedachte is het niet logisch om een spoelbak te creëren in uw keukeneiland.

Keukeneiland met stoelen of krukken

Stoelen of krukken kunnen de ideale toevoeging zijn op uw keukeneiland mits u er plek voor heeft. Heeft u wat minder ruimte, maar wilt u toch graag stoelen of krukken? Dan is het belangrijk om te letten op het model keukeneiland dat u kiest. Het is namelijk verstandig om een model te kiezen waarbij u aan één kant ruimte heeft om de stoelen of krukken onder het eiland te plaatsen. Zo belemmeren ze u niet de doorloop.

Wat vindt u van keukeneilanden? Heeft u zelf nog goede tips?

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “Keukeneiland naar wens creëren – praktische tips en tricks

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.