Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Juiste verlichting plaatsen op de juiste plek

sfeerverlichting-woonkamer-creemers-interieurarchitect

U wilt uw woonkamer sfeervol inrichten? Vergeet dan de plaatsing van uw verlichting niet! Goede verlichting maakt of breekt uw interieur namelijk. Interieurarchitect Ken Creemers geeft uitleg.

Soorten verlichting

Er zijn globaal drie soorten verlichting waar u rekening mee dient te houden. Algemene verlichting zorgt ervoor dat u zich kunt oriënteren en is bedoeld als globale verlichting. Vaak bestaande uit één lichtpunt op uw plafond. Puntverlichting is daarnaast voor bezigheden die meer licht vereisen, zoals wanneer u ’s avonds aan het lezen bent. Tot slot brengt sfeerverlichting een gezellige sfeer in het vertrek waar u de verlichting plaatst.

Het is belangrijk te letten op de lichtintensiteit van de verlichting. Hoeveel vermogen hebben de lampen bijvoorbeeld? De juiste verlichting heeft namelijk ook de juiste lichtintensiteit nodig. Zij beïnvloeden onze waarneming van kleuren namelijk. Een te felle of te gele lamp kan de kleuren en daarmee de sfeer van gordijnen of meubels compleet veranderen.

Voorbeelden van de juiste verlichting in uw woonkamer

De juiste verlichting plaatsen in uw woonkamer is mede afhankelijk van uw planning. U moet namelijk van te voren bedenken wat u wilt bereiken met verlichting en waar het van belang is welke soort verlichting u op welke plek heeft.

verlichting woonkamer
Zo zult u in uw woonkamer ongetwijfeld een algemene lichtbron nodig hebben als plafondverlichting. Daarnaast kunt u gebruik maken van ander soorten licht. Heeft u bijvoorbeeld een relax- stoel of bank in huis waar u regelmatig leest? Misschien is het dan een goed idee om daar een mooie staande lamp neer te zetten. Het licht dient dan wel dimbaar te zijn, zodat u deze kunt aanpassen aan hoe donker het is.

Een ander voorbeeld is om in de zithoek, waar ook de TV staat, de juiste verlichting zoals een mooie setje lampen op te hangen die een aparte kleur geven. Uiteraard is het belangrijk dat deze verlichting sfeerverhogend werkt. De verlichting moet dan ook passen bij bijvoorbeeld uw tv-meubel en bank. Ook kaarsen zijn een vorm van verlichting en kunnen gebruikt worden om de sfeer in uw woonkamer te vergroten.

Tip: Kijk ook eens naar domotica

Let ook op de domotica in uw huis. Zoals ik in een eerder blog al vertelde, kunt u met huisautomatisering verschillende instellingen aanpassen in uw huis, waaronder de juiste verlichting. Zo kunt u bijvoorbeeld met één druk op de smartphone het licht dimmen. Als u toch bezig bent met inrichten, is het een goed idee om over te stappen op domotica.

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

1 reactie op “Juiste verlichting plaatsen op de juiste plek


Door Marie de Jonge op 1 oktober 2019

Het kan een lastige klus zijn om het juiste licht voor je woonkamer te vinden. Het moet niet te fel en te koel zijn, maar het moet ook weer niet te donker zijn. Wij hebben gekozen voor verschillende lampen die we kunnen dimmen. Zo heb je altijd het gewenste licht.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.