Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Kleuren in uw interieur: tips en tricks voor uw huis

Ik hoef u vast niet te vertellen dat kleuren enorm belangrijk zijn. Kleuren in uw interieur kunnen uw interieur maken of breken. Daarom is het van belang om van te voren te bedenken wat voor kleuren u wilt toepassen. Gaat u voor een interieur met zwarte, witte en/of grijze kleuren? Of wilt u experimenteren met ‘vrolijkere kleuren’ zoals geel of rood? Interieurarchitect Ken Creemers geeft u tips over het gebruik van kleuren in uw interieur.

Kleuren in uw interieur

Voor velen is het lastig om de juiste kleuren te kiezen. Voor u is dit wellicht ook het geval. Vaak kiezen mensen er dan voor om ‘gemakkelijke’ kleuren te gebruiken zoals zwart, wit en grijs. De meeste meubels zijn verkrijgbaar in die kleuren en u zit eigenlijk altijd wel goed door deze kleuren te gebruiken. Toch zijn er ook andere mogelijkheden voor het oprapen om meer kleuren te gebruiken in uw interieur. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat u geen zwart, wit of grijs kunt gebruiken: het zijn prima kleuren, maar het kan ook een tikje spannender.

Een kleurencirkel gebruiken

Misschien heeft u zelf al ideeën over de kleuren die u wilt gebruiken. Zo niet, dan is het verstandig om eens een kleurencirkel erbij te nemen. Op Google kunt u daarvan vele voorbeelden vinden.

Het is daarbij belangrijk om te letten op hoe u uw interieur wilt inrichten en welke kleuren in uw interieur u daarbij wilt gebruiken. Dat kan grofweg namelijk op drie manieren: (1) door harmonische kleurencombinaties te gebruiken zoals bijvoorbeeld lichtblauw, donkerblauw en paars of donkerrood, rood en (donker)oranje. Het kan ook door (2) ton-sur-ton kleurencombinaties te gebruiken waarbij u vooral varieert in de tonen van dezelfde kleur. U kunt dan denken aan een crèmekleur, een kleur die meer richting oranje gaat, oranje, en tot slot (donker)oranje. U heeft dan als het ware meerdere gradaties in de kleur. Tot slot kunt u gebruikmaken van contrasterende kleurencombinaties, oftewel kleuren die compleet anders zijn (contrasteren). U kunt dan denken aan blauw en rood of paars en geel: totaal verschillende kleuren, maar die toch een goede combinatie kunnen vormen als kleuren in uw interieur.

kleuren-in-uw-interieur-wit-interieur-ken-creemers-cr33mers

Een accentmuur gebruiken

Accentmuren zijn de ideale manier om op een gewaagde manier, maar toch gecontroleerd, gebruik te maken van meer kleuren in uw interieur. Door een accentmuur toe te wijzen kunt u een kleur toepassen die u eigenlijk niet snel zou gebruiken, zoals bijvoorbeeld groen of rood, zonder dat het opvalt in negatieve zin. Accentmuren zorgen voor verfrissing in het interieur en voor een levendige uitstraling.

Ik vind het zelf belangrijk om felle en harde kleuren altijd met mate toe te passen in het interieur. Accentmuren zijn daarin ideaal. U kunt daarbij een muur kiezen die opvalt in uw huis, dus een muur die prominent aanwezig is. Let er echter wel op welke muren u gebruikt, het zorgt namelijk voor een compleet andere beleving als u de verkeerde muur pakt. Wilt u daar meer over lezen, kijk dan eens naar een blog dat ik eerder schreef over accentmuren.

accentmuur-interieurspecialist-ken-creemers

Accessoires en decoratie

Tot slot wil ik het graag hebben over accessoires. Accessoires zijn namelijk de ideale manier om kleur toe te voegen in uw interieur zonder dat u ingrijpende veranderingen doet. Bij accessoires kunt u denken aan bijvoorbeeld kussens op de bank, maar ook andere opvallende attributen in uw huis zoals bijvoorbeeld kandelaars, vazen en schilderijen. Door met deze accessoires te experimenteren kunt u er heel snel achter komen welke kleuren in uw interieur werken en welke niet. Mocht het u vervolgens niet bevallen, dan kunt u eenvoudig de kleuren aanpassen zonder dat het u in de kosten loopt of tijd kost.

Heeft u verder nog tips? Laat het mij en andere lezers dan weten in de reacties.

bank-combinatie-ken-creemers

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “Kleuren in uw interieur: tips en tricks voor uw huis

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.