Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Kleurtemperatuur: hoe kiest u de beste lichtkleur voor uw interieur?

kleurtemperatuur

De herfst heeft ondertussen weer officieel zijn intrede gemaakt in ons land. Dat merkt u niet alleen aan de koudere temperaturen, maar ook aan het feit dat het een pak vroeger donker wordt. En dus gaat het licht aan. Een vaak gehoorde opmerking is dan dat kunstlicht toch niet kan tippen aan daglicht. Of dat een lamp toch niet zo gezellig is als een paar kaarsjes. Nochtans heeft u dat zelf in de hand: gewoon een kwestie van de juiste kleurtemperatuur te kiezen. En de juiste verlichtingsbron

Kan ik bij elke lamp de kleurtemperatuur kiezen?

Neen, traditionele gloeilampen hebben maar één kleurtemperatuur.  Enkel als u dit soort lampen gaat dimmen, kan er een verandering van de lichtkleur of kleurtemperatuur optreden. Zowel bij spaarlampen als LED-verlichting is het wel mogelijk om een bepaalde kleurtemperatuur te kiezen. Uit onderzoek blijkt dat LED-verlichting de laatste jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen en met voorsprong de meest favoriete lichtbron is in ons land. Logisch, als u de voordelen ziet: LED is niet alleen energiezuinig, het heeft ook nog eens een (veel) langere levensduur en u kan dus ook nog eens de lichtkleur kiezen. En als u LED-lampen gaat dimmen, heeft dit enkel effect op de lichtsterkte en de niet op de lichtkleur.

kleurtemperatuur

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Wat is dat precies, kleurtemperatuur?

De term kleurtemperatuur of lichtkleur wordt letterlijk gebruikt om de kleur van het licht aan te duiden en wordt weergegeven op de schaal van Kelvin (K). Concreet betekent dat dat een lamp met een lagere kleurtemperatuur een meer gelig licht zal uitstraling en dus aangeduid wordt als zijnde ‘warm’. Een lamp met een hogere kleurtemperatuur zal een blauwer licht geven, en dus ‘koud’ zijn. Daglicht bijvoorbeeld, heeft van nature een redelijk hoge kleurtemperatuur.

Kaarslicht is zowat het warmste licht dat bestaat, met dus ook de laagste score op de schaal van Kelvin, met zo’n 1 200 K. Aan het andere uiteinde van de schaal zien we een waarde van rond de 7 000 à 10 000 K. Zo’n hoge waarde kan het u best vergelijken met een zwaar bewolkte dag, of een zonnige dag met schaduw aan de noordzijde. Er komt dus geen direct zonlicht aan te pas. De lichtkleur of kleurtemperatuur heeft dus ook een effect op de sfeer van een kamer.

kleurtemperatuur

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Waar welke kleurtemperatuur gebruiken?

Experts raden om in ruimtes zoals de woonkamer en de slaapkamer eerder warm licht te gebruiken. Hier zal dat warme licht een gemoedelijke en behaaglijke sfeer creëren en dat is precies wat we in zo’n ruimte willen. Praktisch komt dat neer op een kleurtemperatuur van ongeveer 2 400 à 2 700 K.

Voor kantoorruimtes en badkamers wordt dan weer een koudere kleur aangeraden. Dit komt omdat helder en koel licht vaak de illusie wekt van ‘echt’ licht of daglicht. Het laat kleuren er het best en het natuurlijkst uitzien en geeft het gevoel weer van een grotere lichtopbrengst. Dus, een helder witte verlichting van 3 300 à 5 300 K.

De keuken is een beetje een twijfelgeval. Een moderne keuken wordt vaak ervaren als een leefruimte, waar gezelligheid zeker zijn plaats heeft. In dat opzicht lijkt een warme verlichting aangewezen. Maar deze warme verlichting zorgt wel voor een mindere lichtopbrengt, met andere woorden: u ziet niet zo goed wat u doet. En de keuken is op zijn eigen manier toch ook een werkruimte: u kookt er de maaltijden voor uw gezin en daarvoor heeft u veel en goed licht nodig. Hoewel experts meestal aanraden om het bij één kleurtemperatuur per kamer te houden, kan de keuken hierop een uitzondering zijn. Warme verlichting in de buurt van de eettafel, en heldere verlichting voor uw werkblad.

Natuurlijk is kleurtemperatuur ook een kwestie van smaak. Misschien wilt u wel wat meer romantiek en gezelligheid in uw badkamer en kiest u daarom toch voor een warme verlichting in die ruimte. Of misschien heeft een strak minimalistische woonkamer en is een helder witte verlichting net ideaal voor deze kamer. De uiteindelijke beslissing ligt uiteraard bij u.

kleurtemperatuur

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

 

 

Ook interesse in een nieuw interieur? Neem contact op met CR33MERS!

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “Kleurtemperatuur: hoe kiest u de beste lichtkleur voor uw interieur?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.