Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Koude en warme verlichting: Halogeen en LED uitgelegd

LED-koude-en-warme-verlichting

Misschien heeft u wel eens gehoord van koude en warme verlichting. Ze worden gebruikt voor verschillende toepassingen. Interieurarchitect Ken Creemers uit het Limburgse Bree legt vandaag in dit blog uit wat het verschil precies is, en wat Halogeen en LED-verlichting daar mee te maken hebben.

Wat is koude en warme verlichting precies?

U bent vast bekend met het feit dat er verschillende soorten lichtbronnen bestaan. Een gloeilamp is per slot van rekening anders dan TL-verlichting. Verschillende lichtbronnen stralen ook verschillende soorten verlichting uit, die we voor het gemak even scharen onder de noemer ‘koude en warme verlichting’. Waarschijnlijk kunt u zich er al iets bij voorstellen, maar ik leg het toch nog even uit.

Koude verlichting is vooral bedoeld voor wanneer het belangrijk is goed te kunnen zien. Zo wordt het vaak gebruik in bijvoorbeeld tandartspraktijken (denk aan de sterke lamp die boven uw mond wordt geschenen) en ziekenhuizen, waarin het van belang is om goed licht te hebben. Koude verlichting is fel, en geeft een duidelijk witte kleur af. Hoewel het in de genoemde situaties een enorm bruikbare vorm van verlichting is, gebruik ik het zelden in interieurs.

Dit in tegenstelling tot warme verlichting, dat een sfeervolle en gezellige uitstraling heeft. Warme verlichting is de soort verlichting die het meest wordt gebruikt in interieurs, zeker door mijzelf. In veel gevallen staat warme verlichting gelijk aan verlichting met een gekleurd tintje, al is dit niet altijd het geval. Ook (op het oog) witte verlichting kan namelijk een warme indruk geven aan de ruimte.

Daarmee komen we aan op het volgende onderwerp, namelijk kleurtemperaturen en LED- en Halogeenverlichting.

Wat is LED-verlichting?

In dit geval duiden we LED aan als een manier om ruimtes op een warme manier te verlichten. LED staat voor licht-emitterende diode en ik schreef er al eens eerder over. LED is tegenwoordig een populaire manier van verlichten omdat LED-lampen zuinig zijn en in tegenstelling tot vroeger tegenwoordig ook een warme kleur afgeven. Ze geven daarnaast minder warmte af, zijn duurzamer en tevens milieuvriendelijker dan ‘normale’ gloeilampen.

LED-koude-en-warme-verlichting

koude-en-warme-verlichting-LED-verlichting-interieur-cr33mers-ken-creemers

Wat zijn halogeenlampen?

Halogeenlampen zijn eigenlijk gloeilampen, maar werken op een verschillende manier. Daardoor hebben ze een hoger rendement en een langere levensduur dan conventionele gloeilampen. Het is dan ook een populaire manier om geld te besparen en toch goede verlichting te hebben. Het wordt vaak gezien als koude verlichting in vergelijking met LED, al is het verschil tegenwoordig miniem en de kleurtemperaturen, waar we het later nog over zullen hebben, liggen vrij dicht bij elkaar.

Koude en warme verlichting, kleurtemperaturen en voorbeelden

De warmte van het licht en de perceptie ervan wordt bepaald door kleurtemperaturen. Hoe lager de waarde van de temperatuur, hoe warmer het licht is. Deze waarde wordt uitgedrukt in K van Kelvin. Zo heeft de zonsopkomst een waarde van 2000K, terwijl dat één uur na zonsopkomst al gestegen is naar 3500K. Een heldere blauwe hemel heeft een waarde van 6500K en is dus ‘koud’ qua kleur. Tegenwoordig zit LED tussen 2300K en 3000K en Halogeen tussen 2700K en 3000K. De kleurtemperaturen verschillen dus niet veel meer, al is LED over het algemeen nog steeds warmer van kleur.

zonsopkomst-warme-kleur-koude-en-warme-verlichting

koude-en-warme-verlichting

Tegenwoordig heeft Wever&Ducre een LED-lamp op de markt die warmer wordt wanneer u de kleur dimt. Dit was daarvoor nog niet mogelijk, omdat LED wel gedimd kon worden maar de lichtkleur altijd hetzelfde bleef. Het speciale aan de LED-lamp van Wever & Ducré is het feit dat het de eerste LED is die dit kan. Bij andere LED-lampen is het namelijk nog niet mogelijk, maar het is te verwachten dat andere fabrikanten snel zullen volgen.

Al met al is koude en warme verlichting een goed onderwerp om eens over na te denken, zeker omdat goede verlichting enorm belangrijk is om sfeer te creëren in uw huis. Voor advies sta ik natuurlijk vrijblijvend klaar voor u.

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

3 reacties op “Koude en warme verlichting: Halogeen en LED uitgelegd


Door patrick poelmans op 9 juli 2015

Even een reactie op de “dim to warm” LED. Er zijn reeds vele fabrikanten de deze functie aanbieden. Zelfs volledig geautomatiseerde systemen voor werkruimtes met weinig of geen daglicht. Deze systemen gaan de zoncyclus nabootsen. Als de werknemers ’s morgens op kantoor aankomen zal de verlichting warm (2200K) starten. Tegen de middag gaan de LED’s richting 4000-6000K. Meestal wordt deze beperkt tot 4000K (wit) vermits het licht anders teveel blauw kleurt.
Na het middaguur zal de kelvin waarde dan weer geleidelijk gaan zakken naar 2700K. Dit zou beter zijn voor het bio-ritme en zorgen voor een betere productiviteit.

Als lichtarchitect ben ik dagelijks bezig met alle aspecten van verlichting. Ik vind het knap hoe Ken hier dit aspect uitlegt. In zeer veel projecten gaat men iets te “licht” over het begrip “verlichting”. Verlichting MAAKT of KRAAKT tenslotte uw interieur…


Door Ken Creemers op 15 juli 2015

Patrick, bedankt voor je reactie. Ik heb in ieder geval alweer zelf bijgeleerd van jouw uitleg. Waar kan ik hier meer info over vinden?
Goed om te horen dat de LED technologie zo snel vooruitgang maakt!

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.