Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Kunststof keukentablet: een goede keuze?

kunststof

Zoals vorige week al aangegeven, gaan we het de komende weken meer in detail hebben over de verschillende materialen die u kan gebruiken voor uw keukentablet. Beginnen doen we met de meest gekozen optie: het keukentablet in kunststof. We vertellen u graag wat de voor- en nadelen zijn en waarom kunststof voor u wel of niet de juiste keuze is.

kunststof

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Wat is kunststof precies?

Eigenlijk bestaat uit een kunststof tablet uit verschillende lagen, met als laatste de afwerkingslaag. Beginnen doen we met een spaanplaat of een multiplexplaat, waarbij multiplex net iets steviger is. De afwerkingslaag kan bestaan uit melamine of HPL (Hight Pressure Laminate). Melamine is het voordeligst, maar HPL is sterker en hier zijn meer mogelijkheden tot een strakke afwerking. Al die lagen worden dan op elkaar geperst zoals een sandwich en de randen worden afgewerkt met een fineerlaag. Vooral de afwerkingslaag is belangrijk.

 

 

 

Kunststof is budgetvriendelijk

kunststof

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

En dat is misschien het meest interessante voordeel. Kunststof laat qua prijs andere materialen met gemak achter zich. Graniet, composiet en Corian ® zijn duurder, om nog maar te zwijgen van marmer of glas. Gelukkig is de prijs niet het enige voordeel dat kunststof te bieden heeft. Een kunststof blad is erg licht van gewicht en heeft weinig onderhoud nodig.

Ook zijn de meeste kunststof keukentabletten relatief vocht- en krasbestendig. Dat hangt een beetje af van welke afwerkingslaag u kiest. U moet er wel voor opletten dat er geen harde materialen op uw blad laten vallen, want dan kunnen er kleine beschadigingen of deuken ontstaan. Nu is kunststof niet poreus, maar door zo’n beschadiging kan toch vocht binnendringen en dan kan de houten binnenlaag wel beginnen zwellen. Let daarom ook altijd op de fineerafwerkingslaag aan de hoeken en kanten van uw tablet. Als de afwerking niet optimaal is, kan uw tablet sneller beschadigd raken en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Voor de zekerheid kan u ook best de naden afkitten.

 

Wat zijn de nadelen?

Kunststof is per definitie niet hittebestendig. Gebruik daarom altijd onderzetters. Indien u per ongeluk toch een hete pan rechtstreeks op het kunststof zet, leidt dit zeker tot lelijke vlekken. In het slechtste geval kan de toplaag zelfs smelten en moet u het blad laten vervangen.

In vergelijking met graniet of marmer, is het duidelijk dat kunststof geen “luxeproduct” is. Het heeft niet dezelfde uitstraling als die andere materialen. Hoewel de laatste jaren er veel verbetering is in de kleuren en de patronen, blijft het soms iets kunstmatigs hebben. Daar staat dan wel weer tegenover dat de mogelijkheden naar kleur en vorm toe quasi eindeloos zijn.

kunststof

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Wel of niet kiezen voor kunststof?

Eigenlijk komt het hier op neer: welke factor is voor u doorslaggevend bij het kiezen van een keukentablet. Is dat het budget, dan maakt u met kunststof een goede keuze. Ga dan wel voor de multiplex binnenlaag en de HPL toplaag. Zijn de kwetsbaarheid en de uitstraling belangrijker voor u, dan zijn er betere opties.

 

Hoe dan ook, CR33MERS helpt u graag bij het ontwerpen van uw droomkeuken. Neem eens contact op!

 

 

 

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “Kunststof keukentablet: een goede keuze?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.