Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

LED-verlichting: energiezuinig, milieuvriendelijk en toch sfeervol

LED

Op zoek naar verlichting voor uw woning? U zal ondertussen al wel gezien hebben dat de mogelijkheden en toepassingen legio zijn. Inbouw, opbouw, hanglampen, spots,… voor elk wat wils. Eén ding staat vast: u kan bijna niet meer om LED-verlichting heen en dat heeft zo zijn redenen. Ik breek graag een lans voor deze verlichting en zet alle voor- en nadelen op een rijtje.

Wat is led-verlichting precies?

Light Emitting Diodes: halfgeleiders die licht geven wanneer er in de juiste richting elektriciteit doorheen gestuurd wordt. En dus geen klassieke lamp zoals de gloei-, spaar- of TL-lampen. Ze zien er anders uit en werken ook op een heel andere manier. Het lijkt alsof het gaat om een vrij nieuwe technologie, maar eigenlijk bestaat LED al sinds de jaren ’70. Toen werd de verlichting nog voornamelijk gebruikt in afstandsbedieningen en dergelijke. Ook nu zijn er veel toepassingen: niet enkel gewone verlichting, maar ook de auto’s, fietsen en elektronische apparaten zijn voorzien van LEDS. De laatste jaren is de technologie achter deze verlichting sterk verbeterd: de lampen zijn krachtiger geworden en er zijn steeds betere lichtkleuren te verkrijgen.

 

LED

Bron: www.cr33mers.be

Lager verbruik en een langere levensduur

Het grote voordeel van LED-verlichting is de energiebesparing en dus ook de lagere energiefactuur. Ter vergelijking: een LED-lap is zo’n 10 keer zuiniger dan een halogeenlamp en tegenover de klassieke gloeilamp bespaart u zo’n 80% energie. Dat zijn cijfers die kunnen tellen. Maar er is meer. De LED-lamp koppelt een lager verbruik ook nog eens aan een langere levensduur. Gemiddeld doet u met een LED zo’n 30 000 branduren of tussen de 5 à 10 jaar afhankelijk van het gebruik. Vaak aan- en uitschakelen heeft geen enkel effect op de levensduur, daarom zijn ook LEDS met een sensor mogelijk.

 

Veel toepassingen

Ik heb het al eerder aangegeven, LED wordt in vele sectoren en in vele producten gebruikt. Naast afstandsbedieningen, elektronische apparaten, fietsen en auto’s, kan u LEDS tegenwoordig ook terugvinden in computerschermen en TV’s. Zelfs uw goudvis kan in zijn ruim aquarium genieten van een LED-lamp.

LED-verlichting kan zowel binnen als buiten gebruikt worden, denk maar aan grondspots voor in uw tuin of verlichting met een sensor aan uw voordeur. In huis heeft u een ruime keuze tussen inbouw, opbouw, plafondspots, strips, buislampen, … U kan LEDS vinden op zonne-energie, met een batterij en ook met een afstandsbediening. Er bestaan zelfs dimbare viaranten, maar daar kom ik later nog op terug. Houdt u meer van indirect licht? Ook dan is LED een uitstekende keuze.

 

Gelijke fitting

Als u van plan bent u huidige lampen te vervangen door een stel LEDS, dan kan dat quasi probleemloos. LED-lampen hebben een ‘retro fit design’, wat betekent dat ze dezelfde afmetingen (of fitting) hebben als de traditionele lampen. Er zijn dus geen aanpassingen aan de armaturen nodig en u hoeft ook niet op zoek naar nieuwe hanglampen of lusters.

 

Veiligheid en milieu

LED-lampen worden niet warm langs de buitenkant. Ze produceren uiteraard wel warme, maar deze is veel minder dan bij de klassieke lampen en voelt dus langs de buitenkant niet. Dat is uiteraard veel veiliger. U kan dus zonder problemen uw LED-spot dichtbij het plafond plaatsen en u zal zich ook niet meer verbranden als u een kapotte lamp moet vervangen. LED-verlichting is ook beter bestand tegen schokken en trillingen dan andere soorten en ze gaan veel minder snel stuk.

Door hun lage verbruik en langs levensduur zijn LEDS al behoorlijk milieuvriendelijk, maar dat is nog niet alles. Als u een LED-lamp wegdoet, kan u deze naar het containerpark brengen. Een groot deel van de lamp, zo’n 75%, is gemaakt uit recycleerbare materialen.

 

Nadelen

Niet alles is rozengeur en maneschijn natuurlijk, maar bij LED-lampen zijn er toch zeer weinig nadelen. Feit is wel dat ze duurder zijn bij aankoop, maar door de zuinigheid en levensduur is dit een relatief gegeven. Vroeger werd er ook gezegd dat de lichtsterkte onvoldoende zou zijn en de lichtkleur te zwak. Ondertussen heeft de LED-technologie een hele weg afgelegd en bestaan er ook heel krachtige lampen. Ook aan de lichtkleur is gewerkt. Het koele, harde wit licht is (gelukkig) niet meer. Tegenwoordig kan u kiezen uit verschillende soorten wit, gaande van gezellig warm tot steriel, afhankelijk van de sfeer die u zelf wil oproepen. Wilt u liever een kleurtje, dan is dat geen enkel probleem. Er bestaan tegenwoordig RGB-lampen (rood-geel-blauw), die elke kleur mixen die u maar wilt.

LED

Bron: www.cr33mers.be

LEDS kunnen niet zo goed tegen warmte. Ik gaf het al eerder aan: ze worden langs de buitenkant niet warm, maar produceren natuurlijk wel intern warmte. Als een LED-lamp overhit geraakt, dan heeft dat gevolgen voor de levensduur en zal ze sneller stuk gaan. Daarom is het belangrijk dat u kiest voor een lamp met een goede koeling.  U heeft waarschijnlijk al gemerkt dat er tussen dezelfde soorten lampen een groot prijsverschil kan zitten en dat heeft dan met die koeling te maken.

Dimmen van LEDS was altijd een moeilijk verhaal en dat is het nog steeds een beetje. Er bestaan dimbare lampen, maar dit is zeker niet standaard. U moet dus goed op de verpakking lezen als het de bedoeling is dat u uw lampen kan dimmen. Belangrijk is ook dat u een passende dimmer gebruikt voor deze lampen. Dit is afhankelijk van de lichtsterkte. Bij een onjuiste dimmer zal uw lamp niet branden of beginnen flikkeren. Een kwalitatief goede dimmer is niet goedkoop. Ik raad u aan altijd advies aan een professional te vragen over dimbare LED-verlichting.

 

Uiteraard help ik u graag verder met de implementatie van nieuwe verlichting in uw interieur. Aarzel niet om contact op te nemen!

 

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “LED-verlichting: energiezuinig, milieuvriendelijk en toch sfeervol

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.