Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Luchtgommen: de techniek die oude meubels nieuw leven in blaast

luchtgommen

Misschien herkent u zich wel in deze situatie: uw geliefde grootmoeder geeft u haar pronkstuk, een antieke eiken kast. Een lief gebaar en een meubelstuk van onschatbare waarde, maar helaas past het niet in uw moderne interieur. U durft dit niet aan uw grootmoeder te verkondigen, maar de kast in de woonkamer plaatsen is ook geen optie. Misschien hebben wij de oplossing voor u: luchtgommen. Door deze moderne techniek wordt het materiaal terug in zijn oorspronkelijke staat gebracht en daarna in een modern jasje gestoken.

luchtgommen

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Luchtgommen

What’s in a name? Luchtgommen is een relatief nieuwe techniek die vooral de laatste 2 à 3 jaar aan een stevige opmars bezig is. De techniek brengt onder andere meubels terug in hun oorspronkelijke staat door oude afwerkingslagen, zoals vernis en lijmen, te verwijderen.

U kan de techniek nog het best vergelijken met een soort van fijn zandstralen waarbij zachte, afgeronde keramische korrels gebruikt worden onder lichte druk. Omwille van het zachte materiaal en de lichte druk, is er geen agressieve inslag op uw meubelstuk. Meteen ook het grootste verschil met gewoon zandstralen, dat soms beschadigingen tot gevolg kan hebben.

Bij luchtgommen blijft de ondergrond onbeschadigd en de techniek leent zich ertoe om gecontroleerd en fijn te werken. Dit is ideaal voor fragiele en gedetailleerde oppervlakken, bijvoorbeeld met veel houtsnijwerk.

 

Nog voordelen?

luchtgommen

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Een bijkomend voordeel is dat het hier om een “groene” techniek gaat: er worden tijdens het proces geen chemische producten gebruikt. Zeer handig is ook dat het meubelstuk meteen na het luchtgommen opnieuw behandeld kan worden. Zo kan u er meteen een ander, moderner kleurtje aangeven.

Bij het luchtgommen komt er ook geen water aan te pas. Het hout wordt dus niet nat en kan op die manier zeker niet beschadigd raken. Eigenlijk heeft de luchtgommer enkel keramische korrels en lucht nodig om zijn werk te kunnen doen. Dat maakt het proces ook nog eens goedkoper dan gewoon zandstralen.

 

Toepassingsmogelijkheden?

De techniek kan toegepast worden op metaal, steen, glas,… maar in de praktijk is het toch vooral veel hout. Zoals hier al aangehaald, kan het perfect voor houten meubels, maar ook verweerde plafondbalken kunnen er baat bij hebben. Zelfs volledige keuken kunnen ter plaatse behandeld worden.

luchtgommen

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

In eerdere interieurblogs hadden we het al over eclectische interieurs en met deze techniek kan u zo’n interieur perfect verwezenlijken in uw woning. Ook bij een renovatie is luchtgommen vaak de ideale oplossing voor bijvoorbeeld die prachtige, oude trap die helaas het verkeerde laagje vernis heeft meegekregen van de vorige eigenaar.

Vakbladen en -sites suggereren wel eens dat u ook makkelijk zelf kan luchtgommen. De materialen en de gereedschappen zijn verkrijgbaar bij de betere doe-het-zelf zaak, maar toch opteren wij van CR33MERS eerder om het werk over te laten aan een professional. Dan bent u altijd zeker van een prachtig en kwalitatief eindresultaat. Omdat de techniek meer en meer bekend wordt, vindt u vast een vakman in uw buurt.

 

Ook zin in een nieuw interieur? Waar wacht u nog op, contacteer ons!

 

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

3 reacties op “Luchtgommen: de techniek die oude meubels nieuw leven in blaast


Door F.Heeffer op 7 mei 2018

Handige tip die wordt meegegeven! Heb laatst nog een antieke stoel, die ik vanuit het buitenland kreeg, laten luchtgommen. Dit proces richt ook minder schade aan je meubels dan traditioneel zandstralen, geloof ik.


Door Ken Creemers op 27 mei 2018

Beste, inderdaad! Luchtgommen is een zachte manier om uw meubelstuk te restaureren. Blij te horen dat u er goede ervaringen mee heeft.


Door VAN DER SNICKT op 29 augustus 2018

Heb al verschillende meubelstukken laten luchtgommen, prachtig, heel tevreden.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.