Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Negatieve ruimte, of hoe less much more kan zijn

negatieve ruimte

Negatieve ruimte. Het klinkt zo negatief, maar dat is het helemaal niet. Het is de bijzondere toepassing van een beperkt aantal accessoires in een bepaalde ruimte die ervoor zorgen dat die ruimte zoveel meer wordt. Het is de praktische toepassing van het cliché less is more en het ultieme bewijs dat dat cliché klopt als een zwerende vinger. Hoe negatief toch ook heel erg positief kan zijn.

negatieve ruimte

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Wat is negatieve ruimte precies?

Negatieve ruimte of blank space is een term uit de fotografie. De term wordt in die context gebruikt om de lege ruimte aan te duiden die het hoofdontwerp omringt. Het wordt vooral gebruikt om vormen en formaten beter te laten zien of om een betere compositie in een foto te krijgen.

Met die verduidelijking in het achterhoofd is het meteen duidelijk waarom dit concept perfect toepasbaar is in andere domeinen. Zowel architectuur, design als interieurinrichting kunnen er hun voordeel mee doen. Bij het inrichten van onze woning hebben we al snel de neiging om ons interieur te vullen met allerlei accessoires. Zo proberen we het ‘gezelliger’ te maken. Daar is op zich niks mis mee, maar overdaad schaadt. En leidt in het geval van interieurinrichting ook gewoon af. Dus, door de negatieve ruimte in uw woning slim te gebruiken, vallen uw accessoires des te meer op.

 

 

 

 

 

negatieve ruimte

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Voordeel van negatieve ruimte

In onze vorige blogs hebben we het er al vaker over gehad: uw huis moet een bron van rust en ontspanning zijn. U kiest natuurlijk zelf hoe u dit invult, maar vast staat dat negatieve ruimte hierbij kan helpen. Op vlak van interieur is blank space  letterlijk de ruimte in bijvoorbeeld uw woonkamer waar u geen foto’s, meubels of ander decoratiemateriaal vindt. Om het concept goed te gebruiken, moet u dus de ruimte in zijn geheel beschouwen en een goed evenwicht vinden tussen negatieve en positieve ruimte.

Als u dit evenwicht kan bereiken, heeft u meteen ook het grote voordeel van negatieve ruimte bereikt. Het zorgt namelijk voor rust, voor ontspanning. een soort brainpause als u de kamer bekijkt. Het geeft een uitgebalanceerd gevoel dat gepaard gaat met een groter ruimtelijk gevoel, licht en rust.

 

 

 

 

 

 

 

negatiever ruimte

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Hoe negatieve ruimte gebruiken?

Tot slot willen we u graag nog wat tips meegeven om aan de slag te gaan met de blank space in uw woning:

  • Maak eerst en vooral een plan van de ruimtes die u wilt (her)inrichten. Misschien maakt u al gebruik van de negatieve ruimte, maar wilt u deze graag ‘verhuizen’ naar een ander deel van de kamer? Houd rekening met het beschikbare licht en met de grootte van uw meubels.
  • Als u begint met decoreren, denk dan goed na over wat u waar gaat plaatsen. Ga bewuster om met accessoires en koop niet om te kopen. Neem alleen datgene mee uit de winkel, wat u ook écht aanspreekt.
  • Geef uw nieuwe inrichting de nodige tijd. Het kan best zijn dat u eerst zelf nog wat moet wennen aan de lege plekken in uw interieur. Het kan een tijdje duren vooraleer u de voordelen van negatieve ruimte kan appreciëren.

 

Ook zin in een nieuw interieur? Contacteer CR33MERS.

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “Negatieve ruimte, of hoe less much more kan zijn

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.