Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Pelletkachel – wat is het en hoe werkt het?

pelletkachel-interieur-creemers

De pelletkachel wordt steeds vaker gebruikt om huizen te verwarmen. Het is dan ook een zeer geschikte manier om dat te doen. Maar wat is een pelletkachel precies? En hoe werkt het? Vandaag geef ik uitleg.

Wat is een pelletkachel en hoe werkt het?

Een pelletkachel is eigenlijk een soort elektronische houtkachel waarin houtpellets verbrand worden. Houtpellets zijn korreltjes of staafjes samengeperst hout dat gebruikt wordt als brandstof.

De pelletkachel lijkt op een simpele houtkachel, maar laat u zich niet verrassen. De kachel is namelijk elektrisch. Dat betekent dat de pelletkachel bijvoorbeeld een intern moederbord heeft voor een optimale verbranding en om een zeer hoog rendement (80 tot 95%) te halen. De houtkorrels zitten opgeslagen in een reservoir (voorraadtank) en worden door middel van een wormschroef naar een vuurkorf getransporteerd om vervolgens te worden verbrand.

pelletkachel-interieur-creemers

Voorbeeld pelletkachel

Het ontsteken gebeurt geheel automatisch. Door de kachel aan te zetten activeert u namelijk een gloeispiraal dat dient als ontstekingspatroon. U kunt zelf de gewenste temperatuur instellen. Daarnaast zult u geen last hebben van een nare geur, vanwege de optimale verbranding. De warmte wordt door middel van een ventilator de ruimte ingeblazen. Deze ventilatoren produceren geen geluid, waardoor u niet opgescheept zit met een vervelend geluid.

Net als een houtkachel produceert ook een pelletkachel een vlam. Dit werkt normaliter sfeerverhogend, maar ik ben zelf niet zo’n fan van de vlam.

pelletkachel-creemers-ken-interieurarchitect

Goed om te weten: Met 15kg houtpellets kunt u maximaal vijf dagen stoken (afhankelijk van de buitentemperatuur, isolatie van de woning en de gewenste warmte). Voor die hoeveelheid bent u maximaal vijf euro kwijt, al is dit afhankelijk van de mate waarin u inkoopt. Uiteraard geldt; hoe meer u inkoopt, hoe lager de prijs. Het is echter relatief goedkoop om een pellets te stoken.

Ook goed om te weten: Vergist u zich niet – het gaat hier om pellets, niet om pallets. U zult niet de eerste zijn die zich vergist in dit begrijpelijke misverstand.

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “Pelletkachel – wat is het en hoe werkt het?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.