Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Een spanplafond: mooi, duurzaam én energiebesparend

Bij een renovatie of een nieuw interieur, zijn het niet enkel de vloeren, muren en meubels die van tel zijn. Ook uw plafond is soms toe aan een onderhoudsbeurt. Misschien bent u dat wel beu, iedere keer dat plafond herschilderen en de barsten (proberen) wegwerken. Dan is het een goed idee om eens na te denken over een spanplafond. Een spanplafond is niet alleen mooi, maar heeft ook nog een heleboel andere voordelen die ik graag even met u bespreek.

Waarom kiezen voor een spanplafond?

 

Spanplafond

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Tegenwoordig wordt een spanplafond vaak gekozen in zowel nieuwbouw als renovatie. Het is een soepele folie of kunstdoek die strak wordt opgespannen tegen muurprofielen. Het doek wordt op maat gemaakt. U kan het zowel gebruiken als nieuw plafond, maar ook om een bestaand plafond te verlagen of te vernieuwen. Omdat het plafond wordt bevestigd aan muurprofielen, is er geen ophangstructuur nodig  en is er ook geen contact met het bestaande plafondoppervlak. U kan kiezen tussen zichtbare of onzichtbare profielen. Deze laatste zijn iets duurder in aanschaf, maar uw plafond oogt nog mooier.

Een spanplafond zal ook nooit barsten en is zeer onderhoudsvriendelijk. U moet wel opletten dat u het doek niet raakt met een scherp voorwerp, want dan kunnen er wel scheurtjes ontstaan. Verder hoeft u uw spanplafond nooit te herschilderen en kan u het heel gemakkelijk zuiver houden. Af en toe eens met een stofdoek langs de randen gaan, is voldoende. Een spanplafond zorgt voor een strak en egaal uitzicht en het doek is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Ook complexe vormen en unieke prints zijn mogelijk.

Als u renoveert, bespaart u zich ook heel wat werk met een spanplafond. U hoeft het oude plafond niet af te breken, u hoeft de kamer in kwestie zelfs niet leeg te maken want er is quasi geen vuil tijdens de werkzaamheden. Een verlaagd plafond zorgt ook nog eens voor een flinke energiebesparing.

Waar moet u opletten bij de aanschaf?

Spanplafond met print en led-verlichting

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Eerst en vooral is de materiaalkeuze belangrijk. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een PVC- of een polyesterdoek en er is toch wel een kwaliteitsverschil. een polyesterdoek is misschien goedkoper in aanschaf, maar heeft toch een paar nadelen. Het polyesterdoek wordt koud opgespannen tegen de muurprofielen en is door zijn structuur heel wat minder onderhoudsvriendelijk dan de PVC versie. Het is ook moeilijk te overschilderen en is geen garantie dat uw plafond zuiver blijft. PVC daarentegen wordt verhit en dan pas opgespannen. De meeste fabrikanten geven ook een garantie op de properheid. Polyester heeft als voordeel dat het vaak naadloos geplaatst wordt, terwijl er bij polyester wel lasnaden zichtbaar kunnen zijn.

Ook belangrijk is op voorhand als eens na te denken over de verlichting in de kamer. Heeft u een modern interieur en bent u op zoek naar speciale lichteffecten, dan kan u gebruik maken van een lichtvlak dat boven uw spanplafond geplaatst wordt. Er hoeven dan geen gaten gemaakt worden in het plafond. Bent u deze verlichting na verloop van tijd beu, dan kan u plafond gemakkelijk gedemonteerd worden.

U kan ook kiezen voor in- of opbouwspots of een mooie hanglamp. In dit geval zullen er wel gaten gemaakt moeten worden in het doek. Dat brengt ons meteen bij een nadeel: u kan achteraf deze verlichting niet verplaatsen, omdat anders deze gaten zichtbaar zouden worden. Het is dus zaak om vooraf goed na te denken over welke lichtbron u wilt en waar u deze precies wil hebben.

 

Een klusje voor een vakman

Het plaatsen van een spanplafond is geen gemakkelijke klus. Een ervaren doe-het-zelver komt er misschien nog mee weg, maar ook hier bestaat de kans dat het plafond niet goed geplaatst wordt. Best is dan ook dat u een vakman ingeschakeld met voldoende kennis van zaken. In een doe-het-zelf zaak zal u vaak ook geen materiaal vinden om spanplafonds te plaatsen. U bent dan aangewezen op het internet en bent dus nooit helemaal zeker van de kwaliteit. Een vakman zal daarentegen altijd met kwalitatieve materialen werken.

Het opspannen van het doek en het afsnijden vragen een zeker finesse: snijdt u te ver, dan zit u al meteen met een scheur die u niet meer kan afdichten. Bij de plaatsing van een spanplafond krijgt u ook maar één kans. Maakt u een fout of is het oppervlak niet volledig egaal, dan zit er niets anders op dan alles terug af te breken en een nieuwe doek te kopen. Ook naar verlichting toe is het beter om te werken met een erkend plaatser.

 

Wil u graag de mogelijkheden van een spanplafond in uw woning bespreken? Ik help u graag verder met mijn advies!

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

1 reactie op “Een spanplafond: mooi, duurzaam én energiebesparend


Door Harry van den Bergh op 23 augustus 2017

Wow, ik vind dit er altijd zo tof uit zien. Zelf zou ik voor glad wit gaan, maar die foto erin verwerkt ziet er supertof uit! Nu begin ik te twijfelen 🙂

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.