Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Trespa ®: een polyvalent materiaal dat ook in de keuken zijn plaats heeft

In onze queeste naar het ideale keukentablet, hadden we het al eerder over kunststof. Toch willen we Trespa ® als materiaal nog even in de verf zetten, omdat het tegenover andere kunststofmaterialen toch over  extra troeven beschikt. Naar goede gewoonte kan u bij ons lezen wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is Trespa ®?

trespa

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Eerst en vooral is Trespa ® een merknaam van een Nederlandse firma die als eerste het procédé voor deze platen ontwikkelde. Trespa ® is een kunststof plaatmateriaal met een aantal natuurlijke ingrediënten, zoals hout.

Het is opgebouwd uit verschillende lagen met aan weerszijden een harde en zo goed als ondoordringbare toplaag. Tussenin zit een laag van samengeperste houtvezels. Deze houtvezels worden geïmpregneerd met fenolhars en onder hoge druk samengeperst.

Eigenlijk is Trespa ® dus een HPL-plaat (High Pressure Laminate). Zo zijn er meerdere op de markt, maar hier zit het verschil in de toplaag. Deze is bij Trespa ® van een betere kwaliteit dan bij andere materialen.

 

 

 

 

trespa

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Voor- en nadelen

Het grote voordeel is dat de toplaag van een Trespa ®-plaat een hoge moleculaire dichtheid heeft. Daardoor is ze ongevoelig voor vocht, grote temperatuursverschillen en UV-straling. Met andere woorden, ze verkleuren niet door de zon en zijn warmtebestendig. Er zijn zeker overeenkomsten met houten platen, maar zonder de nadelen hiervan. Ondanks de sterkte en de degelijkheid van het materiaal is het toch makkelijk te bewerken. Ook hier gaat de vergelijking met hardhout op: mits een goede voorbereiding kan u Trespa ® goed bewerken in de door u gewenste vorm en afmeting.

Er zijn ook talloze mogelijkheden naar kleuren en structuur toe. Door pigmenten toe te voegen aan de toplaag tijdens het productieproces, verkrijgt men een heel scala aan kleuren. En afhankelijk van de afwerkingsmethode, zijn er ook verschillende structuren mogelijk.

Hoewel voorzien van een kwalitatief betere toplaag, blijven de nadelen van andere kunststofmaterialen toch ook hier zichtbaar. Trespa ® is wel warmtebestendig, maar kan niet goed tegen echte hitte. Wanneer het in aanmerking komt met bijvoorbeeld een hete pan, kan de fenolhars gaan smelten. Zo ontstaan er beschadigingen binnenin de plaat.

 

Polyvalent materiaal

trespa

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Zoals aangegeven is Trespa ® een materiaal met vele toepassingen. U kent het misschien vooral als gevelbekleding, vooral populair bij moderne woningen. Eén van de extra voordelen die de platen hebben als gevelbekleding, is dat ze vandalismebestendig zijn. Door de stevigheid zijn ze zeer moeilijk kapot te maken en door de dichtheid van de toplaag is graffiti relatief makkelijk te verwijderen.

Maar dit materiaal heeft met zijn voordelen ook zeker een plaats in uw keuken. Dankzij de vele mogelijkheden naar kleur en structuur toe, vindt u zeker wat u zoekt bij dit kunststof materiaal.

Toe aan een nieuwe keuken? Neem contact op CR33MERS voor de realisatie van uw droomproject!

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “Trespa ®: een polyvalent materiaal dat ook in de keuken zijn plaats heeft

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.