Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Welke materialen gebruikt u best in uw interieur?

Keuken in gelakte MDF

Stel, u bent toe aan een nieuwe keuken. U kijkt alvast in wat reclamefolder, zoekt wat info op het internet,… Misschien gaat u zelfs al langs bij interieurbouwers om ideeën op te doen. Uiteraard denkt u hierbij aan de gebruiksvriendelijkheid en aan het budget van uw nieuwe keuken. Maar misschien moet u ook eens even stilstaan bij de materiaalkeuze. Deze bepaalt immers het uitzicht, de onderhoudsvriendelijkheid én het budget.

De keuze is aan u

 

Rekken in zwart gelakte MDF

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Uit welke materialen kan u kiezen? Eerst en vooral is er de keuze tussen massief hout of niet. Kiest u voor massief hout, dan gaat u resoluut voor een natuurlijke, warme uitstraling van uw keuken. Naar onderhoud toe, is massief hout nogal veeleisend. Zo kan u niet alle reinigingsmiddelen gebruiken en moet u regelmatig uw keuken behandelen met een product om het hout te voeden. Ook naar gebruiksvriendelijkheid toe, brengt een massieve keuken wel wat risico’s met zich mee. Vooral opletten met krassen en te veel vocht.

Houdt u eerder van een modernere, strakke stijl? Eventueel een kleurtje op uw kasten?  Dan kan u beter voor één van de andere afwerkingsmaterialen kiezen: kunststof (melamine of laminaat), lak of houtfineer. Ieder heeft zijn specifieke eigenschappen, de ene al wat vriendelijker voor uw budget dan de andere.

Een goede basis…

… is uiteraard zeer belangrijk! De vakmannen waarmee ik werk, gebruiken als basis voor hun meubels MDF-platen. MDF (Medium Density Fibreboard) is een houtvezelplaats van gemiddelde dichtheid.

De houtvezels worden gedroogd en door middel van harsen met elkaar verbonden. Vaklui werken graag met dit materiaal omdat het zeer goed bewerkbaar is en makkelijk in vormen te frezen. De platen splinteren ook niet, ze hebben een grote buigsterkte en het materiaal ‘werkt’ nauwelijks nog. Dit in tegenstelling tot massief hout.

Welke materialen voor  de afwerking?

Zoals eerder al vermeld, onderscheiden we 3 soorten afwerkingsmaterialen. Ik zet ze voor u graag op een rijtje met wat meer uitleg:

  • Melamine (kunststof): dit is een kunsthars die wordt aangebracht op een basisvlak, meestal MDF. Melamine is behoorlijk krasvast en onderhoudsvriendelijk. Nadeel is wel dat de verlijmingstechnieken soms zichtbaar zijn. Het materiaal is erg budgetvriendelijk. Persoonlijk gebruik ik het in mijn ontwerpen altijd voor de corpus (de binnenkant) van de kast, zodat die verlijmingstechnieken niet zicht baar zijn.
  • HPL (kunststof): high pressure laminate, oftewel laminaat die onder hoge druk geperst wordt tot één geheel. Meestal gaat het hier over meerdere melaminelagen die geperst worden. Is net als melamine krasvast en onderhoudsvriendelijke. Is wel iets duurder in prijs. Daarom dat ik mijn klanten steeds adviseer voor de kasten in de berging, of  andere zichtbare onderdelen (tablet), dit materiaal te gebruiken.
  • Lak: mDF heeft een saaie, bruine kleur. In uw moderne keuken wil u graag misschien strakke witte of zware kastjes. Of misschien wil u wel een paar kleuraccenten toevoegen. Daarvoor kunnen de interieurbouwers uw MDF-kasten lakken. Eerst worden er twee grondlagen voorzien en daarna wordt het geheel afgewerkt me een watergedragen lak. Standaard gebruik in mijn ontwerpen gelakte MDF voor de afwerking van de zichtbare delen van uw kasten in ruimtes, zoals u keuken zelf of uw woonkamer.
  • Houtfineer: Fineer bestaat uit dunne vellen massief hout, dat ofwel gezaagd, gesneden of geschild wordt. Het materiaal is even stevig als massief hout en is zelfs wat maatvaster. Het is een natuurlijk product en heeft daardoor ook een meer natuurlijke uistraling. Dat betekent ook dat elk vel een beetje anders is, qua structuur of tekening. Het is dus niet zo eentonig of gelijkmatig als lakwerk. Ikzelf werk heel graag met dit product.
Achtergrond van houtfineer

Bron: Geïnspireed door Pinterest

 

 

 

Heeft u ondertussen zin gekregen in een nieuwe keuken?

Aarzel dan niet en neem contact op met mij voor een vrijblijvende babbel over het interieur van uw dromen.

 

 

 

 

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “Welke materialen gebruikt u best in uw interieur?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.