Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Welke muur moet ik aanwijzen als accentmuur?

accentmuur-interieurspecialist-ken-creemers

Een accentmuur is een muur die er net even wat anders uitziet dan andere muren door gebruik te maken van een andere kleur op de muur of door een bepaalde print op de muur te plaatsen. Door een accentmuur te gebruiken in uw interieur en door te spelen met lichtinval, kunt u een totale andere beleving toevoegen aan de ruimte. Hoe dat werkt? Dat legt interieurarchitect Ken Creemers u graag uit.

De beleving van een ruimte

Iedereen beleeft ruimte en kleur op een verschillende manier. Zo kan een grote ruimte klein lijken als er weinig lichtinval is, terwijl een kleine ruimte groot kan lijken door slim gebruik te maken van de ruimte. Een accentmuur kan u helpen om uw ruimte net even wat anders te laten lijken en bezoekers op het verkeerde been te zetten. Een voorbeeld: stelt u zich voor dat u een ruimte heeft met vier witte vlakken (links, rechts, achterste muur, plafond). U heeft zich voorgenomen om één bepaald vlak een andere kleur te schilderen. Doet u dit op de achterste muur, dan zult u de ruimte naar u toe trekken. Besluit u echter om de linkse of rechtse muur een andere kleur te schilderen, dan lijkt het net alsof de ruimte langer is. Tot slot zal een andere kleur op het plafond ervoor zorgen dat de ruimte kleiner wordt.

accentmuur-ken-creemers-interieur

Donkere accentmuur

Spelen met lichtinval voor de ideale accentmuur

Ook lichtinval is belangrijk bij het kiezen van uw accentmuur. Zo zal weinig daglicht uw kamer er logischerwijs donker doen laten uitzien. Heeft u dus weinig natuurlijk daglicht (doordat u bijvoorbeeld weinig tot geen ramen heeft), dan is het belangrijk om uw accentmuur niet te donker te maken. Door een lichte kleur te gebruiken krijgt uw kamer een frisse uitstraling en lijkt het alsof de ruimte groter is.

Het is dus belangrijk om vooraf te bedenken welk effect u wilt bereiken bij het kiezen van een accentmuur. Een accentmuur kan wonderen doen voor uw inrichting, maar kan er ook voor zorgen dat de ruimte er benauwd uit komt te zien. Desalniettemin is het een leuk aspect om eens over na te denken.

accentmuur-ken-creemers-interieurarchitect

Zwart/witte accentmuur

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

14 reacties op “Welke muur moet ik aanwijzen als accentmuur?


Door Tabu op 13 april 2016

Beste, ik wil een muur accent geven met behang. Maar er staat een wit radiator voor. Zou ik dat doen? of beter niet?


Door Ken Creemers op 17 april 2016

Natuurlijk kan u de muur nog steeds behangen. Ik stel wel voor om de radiator te lakken in een kleur die het dichtste aanleunt bij het behang. Dit zodat de witte radiator niet te fel zal afsteken.


Door Peter op 25 april 2016

Beste, Logisch is ook wss dat, waar de meeste lichtinval is je een donkerder kleur kan zetten Op 1 bepaalde muur dan. Is dit juist, kan ik daarop voortgaan?
Bedankt


Door Ken Creemers op 28 november 2016

Klopt Peter, maar let op dat u dan niet te donker gaat met de kleur.


Door Reunes Luc op 28 oktober 2016

Kunnen we 2 accentmuren recht over elkaar met groot bloemessin behangen en de rest effen papier ? Of houden we het beter bij één accentmuur ?


Door Ken Creemers op 28 november 2016

Reunes, ik zou trachten om in welk zicht dan ook, niet meer dan één keer hetzelfde behangpapier te laten terug komen. Tenminste als het voor een accentwand bedoelt is. Anders gaat het snel te druk zijn en loopt u het risico het behang weer snel beu te worden. Dus beter één accentmuur op de juiste plaats, waar meerdere ruimtes er zicht/baat bij hebben.


Door Yvan Herman op 7 januari 2017

Moet je in een redelijk kleine slaapkamer de donkere accentmuur
Achter het bed plaatsen of kan dit ook op een zijmuur ?
De muur tegenover het bed is in ramen dus zeer veel lichtinval.


Door Ken Creemers op 9 januari 2017

Herman

Waarom zou het geen optie zijn om de muur met de ramen in donker te maken? Lijkt me anders ook wel leuk. De andere optie is achter het bed naar mijn inziens.


Door Dianne op 5 september 2017

Ik heb een muur (slaapkamer) een bloempatroon (schermbloemig, zwart/wit) behangen. De andere twee muren zijn wit in dezelfde tint wit als het witte behang van de bloemenprint. Welke kleur zal ik de vierde muur doen? Grijs of wit net als de andere twee?


Door Jos op 7 april 2019

Beste,wij willen een accentmuur.we hebben vierkante ruimte met een kant groot raam,rechtegenover is een kant met een deuropening in en radiator.de overige muren zijn vrij.welke kunnen we het best kiezen als accentmuur?


Door Marie de Jonge op 26 juni 2019

Ik vind het ook lastig om de juiste accentmuur te kiezen in mijn woonkamer. Ik wil graag een muur donkerblauw verven, maar omdat er maar licht van een kant komt, weet ik niet welke ik moet kiezen. Ik ga er nog maar eens goed over nadenken!


Door Natalie op 5 september 2019

In mijn woonkamer heb ik de muur waarop ’s avonds de zon viel, honinggeel geschilderd. Toen het er net op zat, weet ik nog dat ik het aanvankelijk te donker vond. Uiteindelijk ben ik er heel blij mee. Wanneer de zon erop schijnt, licht hij heel mooi op en beschijnt als het ware de hele kamer.


Door jennifer op 24 oktober 2019

wij willen een accentmuur met bakstenenpatroon maar zijn er niet uit welke muur dit moet worden. zou het het mooist zijn om de muur waar licht opvalt hiervoor te kiezen? wij weten ook niet of met zo’n muur onze woonkamer er niet kleiner uit ziet? heeft er iemand ervaring? wij willen dit op een lange muur…


Door Sophie op 25 oktober 2019

Wij willen een donkere accentmuur in de slaapkamer maar weten niet welke. Het bed staat onder een schuine muur. Recht er tegenover is de wie kastwand. De zijmuur links van het bed heeft een groot raam en een uitsprong van de schoorsteen. Ik twijfel tussen de andere zijmuur als accent of de schuine wand achter het bed.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.