Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Uw woning ventileren: geen luxe, maar noodzaak

De overheid stimuleert u met premies om zoveel mogelijk luchtdicht te bouwen en uw woning te isoleren. Het grote voordeel van isolatie is dat het energieverbruik van uw woning daalt. Maar het risico bestaat dat u te veel gaat isoleren. En dat heeft dan weer minder leuke gevolgen. De vervuilde lucht kan uw woning niet verlaten en dat vergroot de kans op bacteriën, schimmels, ziektekiemen en microben. Daarom is het essentieel om uw woning goed te ventileren. 

ventilatiesysteem   ventilatiesysteem

(Bron foto links: John Pawson)
(Bron foto rechts: The blueprint effect)

Een goede ventilatie zorgt voor gezonde binnenlucht. En bevordert uw algemene welzijn en dat van uw gezin. U voorkomt er gezondheidsproblemen mee. Maar hoe kunt u uw woning ventileren op de juiste manier? Als professionele interieurarchitect geef ik u graag advies.

Uw woning ventileren: hoe begint u eraan?
Isoleren en ventileren gaan hand in hand. Voor een goede ventilatie is het belangrijk dat de vervuilde lucht rechtstreeks afgevoerd wordt. De wetgeving zegt ook dat er in de leefruimtes een toevoer moet zijn van verse lucht. Er zijn verschillende manieren om te ventileren:

  • Een natuurlijk systeem
    Er is luchttoevoer via verstelbare roosters in ramen of muren in de leefruimtes (droge ruimtes). De afvoer verloopt via roosters in de natte ruimtes of verticale kanalen.
  • Een mechanisch systeem
    Een ventilator stuurt de lucht via een kanalensysteem de woning binnen en zuigt de vervuilde lucht in de natte ruimtes weer af.

Mechanische ventilatie
Als ik opdrachtgevers begeleid bij hun (ver)bouwplannen, dan adviseer ik almaar vaker mechanische ventilatiesystemen, omdat die de beste ventilatie garanderen. Welk mechanisch systeem het meest geschikt is, hangt af van de meting van de luchtkwaliteit (hoeveelheid CO2) in de woonkamer en de relatieve luchtvochtigheid in de badkamer.

Staat u voor een interieurproject (nieuwbouw of renovatie) en wilt u uw woning ventileren op de beste manier? Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “Uw woning ventileren: geen luxe, maar noodzaak

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.