Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Zonnewering: op een simpele manier de warmte trotseren

zonnewering

De voorbije weken mochten we al genieten van heerlijk weer met temperaturen van rond de 30°C. Maar die zon kan bij momenten ook genadeloos uithalen en dus willen we al eens wat koelte opzoeken. Het plaatsen van een airco-systeem is misschien dan de ideale oplossing, maar lang niet voor iedereen. Heeft u geen zin om een te verbouwen, maar wilt u toch het hoofd koel houden? Dan is zonnewering misschien iets voor u.

zonnewering

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Zonwering: binnen of buiten?

Er zijn verschillende soorten zonwering op de markt. In de eerste plaats is er zonwerend glas, een efficiënte manier om de zonnewarmte buiten te houden, in alle seizoenen. Helaas is zonwerend glas niet voor alle woningen geschikt. Vooral eigenaars van een passief huis kunnen beter opteren voor een andere vorm van zonnewering omdat zij niet de zonnewarmte nodig hebben om hun

huis te verwarmen.

Dan is er nog de keuze tussen binnen- en buitenzonnewering. Van die twee is buitenzonnewering het meest effectief: ze houden de zonnestralen tegen nog voor die zich een weg kunnen banen door het glas heen. Bij zonwering langs de binnenkant, worden de stralen pas tegen gehouden als ze al doorheen het glas zijn. Met andere woorden, de warmte verzamelt zich daar tussen het glas en de zonwering in.  We zullen dit nog even verduidelijken met wat cijfertjes: buitenzonwering houden zo’n 85% à 90% van de warmte-energie tegen, binnenzonwering tussen de 35% en de 65% (afhankelijk van de degelijkheid van het materiaal.)

 

Welk soort zonnewering kiezen?

De juiste zonwering kiezen is belangrijk, maar ook afhankelijk van een aantal facturen. Eerst en vooral is het belangrijk om te weten voor welke ruimte u de zonnewering kiest.  Enkele voorbeelden:

  • Bij elke leefruimte met uitkijk op de tuin, opteert u best voor een zonnewering met doorkijk. Zo kan u toch optimaal genieten van uw tuin. Dit kan perfect met een uitschuifbare luifel of met een screen die doorkijk biedt.
  • Bij een werkruimte zoals een bureau is het vooral belangrijk om verblinding door de zon te voorkomen als deze laag staat. Hiervoor kan u schuifpanelen, verticale lamellen of screens gebruiken.
  • Voor de slaapkamer is het – naast het weren van de warmte – ook belangrijk dat het licht getemperd wordt. Het beste resultaat krijgt u dan met donkere screens.
zonnewering

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Een tweede criterium is de oriëntatie van de ruimte. Als de ramen van de betreffende ruimte een zuid- of zuidoostoriëntatie hebben, zal de zon hier nooit laag staan en is verblinding dus uitgesloten. Hiervoor kan u werken met screens of lamellen. Bij een oostelijk of westelijk georiënteerd raam, zal de zon wel laag staan. En dit zowel in de zomer als de winter. Een luifel kan dan ook een optie zijn.

 

zonnewering

Bron: Geïnspireerd door Pinterest

Bijzondere vermelding voor screens

Zoals u al kon zien bij de verschillende voorbeelden die we hebben aangehaald: screens zijn in de meeste gevallen een goede oplossing. Een screen is eigenlijk een strak gespannen doek met kleine perforaties die aan de buitenkant van een raam worden neergelaten. Ze laten wel het licht door, maar weren warmte en UV-straling.

Meestal worden deze screens gemaakt van acryl- of polyestervezels. Acryl isoleert goed en is makkelijk te onderhouden, polyester is op zijn beurt ongevoelig voor slijtage en scheurt niet. De kleur van uw screens kiezen is niet alleen een zaak van ‘het oog wil ook wat’, maar bepaalt ook in zekere mate de efficiëntie van uw zonnewering. Donkere kleuren filtert meer dan 90% van de zonnestralen en een lichtere kleur zal meer UV-straling doorlaten.

 

Ook geïnteresseerd in raamdecoratie of zonnewering die bij uw interieur past? CR33MERS helpt u graag verder.

 

 

 

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

1 reactie op “Zonnewering: op een simpele manier de warmte trotseren


Door Rainbow-Collection op 5 november 2019

Screens zijn zeker een mooie en een passende oplossing. Wat ik fijn vind is dat ze niet al teveel plek innemen in het huis!

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.