Vragen over interieuradvies?
Stel ze!

Page content

Een vide in uw woonkamer: bron van natuurlijk daglicht

vide

Iedereen wil graag zoveel mogelijk daglicht in zijn woning laten binnenkomen. U kan dat op verschillende manieren doen: de ramen laten doorlopen tot helemaal op de vloer, uw ramen op het zuiden oriënteren voor meer zon,…  Zelfs met transparante en reflecterende materialen werken in uw interieur. Maar het kan ook op een andere, mooiere manier. Heeft u al eens aan een vide in uw woonkamer gedacht?

Less is more

Een vide is eigenlijk niet meer dan een open ruimte over één of meerdere verdiepingen, die ontstaat als een gedeelte van de muur of het plafond van die verdieping(en) wordt weggelaten. Letterlijk krijgt u dan op z’n Frans een ‘lege’ ruimte. Maar wel eentje die zijn geld (meer dan) waard is. Eén van de grote voordelen van zo’n vide,  is namelijk dat het ruimtelijke gevoel in uw woonkamer enorm versterkt wordt. U heeft minder vierkante meters oppervlakte tot uw beschikking, maar uw woonkamer zal groter dan ooit lijken.

Een ander voordeel is uiteraard het natuurlijke daglicht dat binnenkomt dankzij de vide. Zeker als u ze combineert met een grote glaspartij, is dit een absolute meerwaarde. Doordat er een grotere open ruimte beschikbaar is, circuleert de lucht ook beter in uw woonkamer. En vanuit uw nieuwe ruimte heeft u een mooi zicht op de onderliggende woonkamer. Hoe u deze ruimte wil gebruiken, kan u zelf bepalen. Vaak wordt gekozen om er een bureauruimte van te maken. In huizen met een klein woonoppervlakte wordt soms zelfs geopteerd voor een slaapkamer.

Vide

Bron: www.cr33mers.be

 

 

 Wat zijn de nadelen van een vide?

Als belangrijkste nadeel wordt vaak het energieverbruik genoemd. Als u een vide creëert in uw woning, dan heeft u automatisch ook hoge plafonds. Zoals u weet, stijgt warmte en is het dus moeilijker om een ruimte met een hoog plafond te verwarmen. U kan dit oplossen door te kiezen voor vloerverwarming zodat u dit probleem niet heeft. Is uw woonkamer groot in oppervlakte, kan u eventueel opteren voor een openhaard op gas om lokaal bij te verwarmen.

Een ander nadeel is dat een vide ook geluid creëert. Voornamelijk in minimalistische interieurs kan het zijn dat er een zekere galm optreedt. Maar ook hier kan u maatregelen nemen. Er zijn voldoende geluiddempende  toepassingen op de markt. Wat wel een nadeel kan zijn, is dat bepaalde muren en ramen moeilijk bereikbaar zijn om ze schoon te maken. Eventueel kan u hiervoor wel professionele hulp inroepen. Ook bij de bestemming van deze ruimte kan u best even stilstaan. Sommige ruimtes, zoals slaapkamers en badkamers, zijn nogal intiem van aard en misschien minder geschikt om hier te implementeren.

Hou ook zeker rekening met de veiligheid, vooral als u kinderen heeft. Een trapleuning en een balustrade – of zelfs een halfhoge muur – zijn geen overbodige luxe in uw vide.

Spelen met de inrichting

Als u éénmaal een bestemming hebt gekozen voor uw vide, dan kan u beginnen nadenken over de inrichting en de accessoires die u wilt gebruiken. Het spreekt voor zich dat u ook deze extra kamer inricht, zoals de rest van uw huis. U kan hier wel spelen met verlichting. Ik raad aan om hanglampen te gebruiken, die u dan kan laten hangen van aan het plafond tot in de woonkamer. Voor een speels effect kiest u ook best voor verschillende hoogtes.

Aangezien u vanuit uw woonkamer een inkijk heeft op de vide, zijn grote planten ook altijd een optie. Grote wandkasten of hoge rekken zijn misschien niet ideaal in uw woonkamer, maar in de vide kunnen ze echte eyecatchers worden. En verder kan u ook spelen met de balustrade of de leuningen voor een extra mooi effect.

vide

Bron: www.cr33mers.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb ik u kunnen overtuigen van de voordelen? Wacht dan niet langer en neem contact op met mij!

 

Laat een bericht achter met jouw mening!

Comment Section

0 reacties op “Een vide in uw woonkamer: bron van natuurlijk daglicht

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.